28 December 2011

Puding Roti Perisa Coklat

Assalamua'laikum..


Mulakan entry hari ni dengan menjamu mata dengan makanan..;)..


Hari apa ya..aku buat buat puding roti...dah lama teringin nak makan nak buat jer tak teringin..:)) ..curi resepi dari ohmalaysia dan lepas tu ciplak pulak..hehehe..


Kenapa aku ciplak?sebab aku tukar tang susu cair tu dengan coklat susu duth lady..cuba try test orang kata..;;)


Mula-mula sekali  pukul 2 biji telur dengan 4 sudu gula dan 1 sudu kecik esen vanilla..pukul sampai lebam..:p..sampai sebati ok..


Lepas tu masuk susu or aku guna air coklat dutch lady..tuang jer semua kalau botol kecik tu..kalau besar ambik separuh jer dahla..selebihnya pandai kau lah..kacau sekata..


Carik-carikkan 4 keping roti dan masuk dalam loyang..sila susun comel-comel seperti gambar..:D


Tuang adunan telur,gula, esen dan susu tadi ke atas roti..


Serikan puding kita dengan kurma yang dah dipotong kecik..sepatutnya kismis tapi tak ada barang..so tukar ler..kurma ni stok bulan puasa haritu lagi tak habis-habis..


Kukus dengan api sederhana selama 20 ke 25 minit macam tu..



Dan.....siap!!wahhh..sekelip mata jer..kui kui..


macam akok pun ada rupanya..lalalala..


Time tu siap time tu jugak habis..sekejapan jer okeh..tak sempat merasa nikmatnya..haha..tapi nikmat bagi aku bila tengok family berselera makan apa yang kita masak..:)




Senang jer kan?cubalah buat sambil-sambil nak layan cerekarama ke malam-malam best dapat makan simple macam ni..


Lastly pastikan bahan-bahan ni ada :
1) Roti gardenia
2) coklat susu dutch lady
3) gula
4) esen vanilla
5) telur
6) kurma / kismis


Tata selamat mencuba...:-h


41 comments:

Rai said...

kalau asben kita mesti kata "balik balik cokelat..balik balik cokelat" hahaha..nasib la.. dapat bini hantu cokelat..

Prettywrite said...

K.Rai..

ahaha..ya ker kak?best apa coklat kan?heee

nurmujahidah said...

wah!!! kelantanese blogger,, same la kite, hek3,, muja follow :D

CaDLyNN said...

hai! rajinnye masak~
nnti bolehlah lin cube jugak resepi ni..hehehe

Prettywrite said...

nurmujahidah..

ooopss..sama la kito..hehe :)/\:)

Prettywrite said...

CaDLyNN..

sekali sekala lin..hehe..silakan cuba..:)

mizz.miza said...

nampak cam bezzz jer...^______^

Prettywrite said...

mizz.miza..

rasanya pun bezzz juga..:)

Ujie said...

akak tak penah mkn, try buat lagi lah..

rajin betol adik sorang ni..good!

Waqheh said...

puahh haha...ni macam lempeng makanan kegemaran bangsawan inggeris ni..

najihah sahami said...

mak aih..simple nya..leh la try lepas ni..:)

Prettywrite said...

k. Ujie..

hhehe..rajin pada waktu tertentu jer kak..

Prettywrite said...

Waqheh ..

aih?yeker macam tu..?tak sangka kuih 2 dalam 1..hehhhe

Prettywrite said...

najihah sahami ..

memang simple..bulih buat terus malam ni kan?:)

Ieja said...

Dah lama teringin nak buat puding roti tp x terbuat-buat lg..hehe
mesti kena try ni

Cikpuan rara said...

heheheheh untung lah rajin masak.kalo rara.hmmm hampeh.

~ yus ~ said...

tak pernah cuba yang ada coklat ni, biasa buat puding roti biasa aje. Nampak sedap..:)

Prettywrite said...

Ieja..

hehe..baik buat cepat ieja sedap sangat ni..hi3..

Prettywrite said...

Cikpuan rara..

agaga..tak rajin mana pun..ada time angin pasang nak masak tu baru masak..hhehe

Prettywrite said...

k. ~ yus ~ ..

cuba buat yang ni pulak k.yus..sedap juga ni..hehe

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

nmpk sedap.tp tak pandai buat.pos sini sket leh? hehe~

LidiaSuraya said...

boleh cuba nieeee

Prettywrite said...

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail..

bolehhh...:).tapi nt terima yang dah basi ler..:>

Prettywrite said...

LidiaSuraya..

sila sila..:)

Izan Ishak said...

kak izan pun cam teringin nak buat puding roti...sedapnya kalau makan ngan kuah kastard... yummmyyyy!

ieda said...

ekekke aah ada gaye akok ..
hurmm akak rajin gak buat .. sbb anak2 cukup suke .. tapi akak x guna susu dlm kotak tuu , akak lebih suke guna susu tin tuu :)

Cik Ina Do Do Cheng said...

tedapnya, cik ina dah lama tak buat puding roti : )

CIK TOM said...

plg best bl org lain berselera makan makanan yg kita masak =)

khairul said...

sedap ni

khairul said...

sedap ni

Teenager Housemaid said...

wahh...nampak mcm sedap nye..:)

Anonymous said...

Kitty datang sini.haha thanx sudi datang belog kitty.so nice la mkn2 ni haha.btw the halia telur puyuh tu ok la hee.ni puding roti sedap ni.pos kat kitty skit hee :)

NURULHANIF said...

sdpnya.. akak done follow.. tahnkz cz sudi follow akak.. :)

Prettywrite said...

K.izan..

wow..makan ngan kuah custard...macam sedap jer kan..huuu..nak buat sekali lagi..:p

Prettywrite said...

k.ieda..

kan..?anak2 buah yna pun suka makan sejuk2..tu la saja tukar resepi guna susu coklat..hehe

Prettywrite said...

cik ina..

cik ina mesti dah pro ni..hehe

Prettywrite said...

CIK TOM ..

a'ah..rasa esok nak masak lagi makanan yang sama..hehe

Prettywrite said...

khairul..

memang sedap..:)

Prettywrite said...

Cik M..

rasa pun sedap apa..hahaha..

Prettywrite said...

Kitty..

hehe..tq jugak drop sini..:)..ooo tak pernah rasa halia telur puyuh...nak?meh kelantan meh..hehe

Prettywrite said...

K.Nurulhanif..

ok kak tq..:)..cubalah resepi ni..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...