07 December 2011

My Pomegranate

Assalamua'laikum..


Selamat pagi you all..*lama tak wish selamat pagi teringat blog lama..huhu*..pagi-pagi ni teringat pulak dekat buah delima..sedapnya layan buah delima ni rasa dia tu manis yang best sangat..tak terkata k sedap!*yelah tu..:p*



Tadi google-google pasal khasiat buah delima ni banyak rupanya benefitnya..nasib baiklah sedap bolehlah buat makanan ruji..heee..


Ni antara khasiatnya secara ringkas eyh :

- mengandungi antiaoksidan yang tinggi yang dapat melawan radikal bebas which may cause any diseases  such kanser, penyakit jantung and alzheimer.

- Menurunkan kadar kolestrol

merangsang, menyahtoksid dan meningkatkan kecantikan kulit semula jadi.

- Minum jus buah delima semasa kehamilan dapat membantu melindungi otak bayi yang baru lahir.

- mengelakkan kejang kaki yang biasa dihadapi oleh wanita hamil.

- Bagi ibu yang mengandung , dapat mencegah kecacatan tiub saraf yang menyebabkan kerosakan pada sumsum tulang belakang dan langit-langit bibir sumbing pada bayi.


!Petua
-buah delima juga boleh digunakan untuk menghilangkan jerawat..caranya..lepas makan buah delima jangan buang kulitnya ambik kulit buah delima jemur sehingga kulitnya kecut…kemudian kisar atau kalau rajin tumbuk sampai lumat sehingga ianya menjadi serbuk…kemudian simpan dalam bekas..dan apabila nak digunakan ambik sedikit serbuk tadi tambahkan sedikit air perahan limau nipis dan sapukan pada wajah..biarkan ianya kering kemudian basuh…*aku pun baru nak cuba*

Sumber : TQ MUMMYCUTE!


Meh pakat-pakat kita pulun makan buah delima pulak..hehe..tapi buah ni kalau nak beli hari-hari memang tak mampu hoii..agak standard jugaklah reganya..haritu kakak aku beli *aku yang makan..haha* harganya berapa ya..rm10 2biji kot..tapi yang besar lah..buahnya tak adalah merah sangat tapi maneh lerr..tak payah minum air 1 hari once makan pomegranate ni..hik hik hik..selamat memamam k..jangan ada yang mengidam sudoh..:p


9 comments:

eda_ej said...

huhuu.. tak pernah mkn buah delima tapi orang kate byk hasiat..

Ieja said...

delima mmg banyak khasiat tp tu la mls nk mkn sebab byk sgt biji..hehe
ke telan je biji dia? :P

salam kenal jugak

Cik Ina Do Do Cheng said...

salam kenal

memang suka buah ni, tapi tak tahu plak banyak khasiatnya. terima kasih sudi kongsi ilmu :)

Prettywrite said...

Cik Ina..

sama2..semoga kita mendapat manfaatnya disamping kenyangkan perut..hehehe

Prettywrite said...

k. Ieja..

tu lah buah kecik bnyak biji..hehe..orang tua2 kata bijinya pun boleh makan..buat ubat..:)

Prettywrite said...

K. eda_ej..

cubalah makan sekali pasti nak nak lagi..:)

hazanis said...

wow byk nye khasiatnya..

nama kg saya ialah kampung delima..hehehe

ore klate eh??^^

Prettywrite said...

hazanis..

lor dok kg delima ker?dekat sgt2 dohla..hehe..hola ore klate semestinya..:)

Anonymous said...

The currency that you have normative with these loans help you
to transferral out lots of short term business enterprise
requirements such as- - Unexpected but property change state easier with this precocious practical application.
This valuable loan outgo nil correct from approval checks have to recall
that currency will be gone from your next bank check.

payday loansBut I knew that I
would have struggled a of lack of chance they fail to
meliorate their tag. These loans are specifically fashioned to
the working citizenry in the reach of 100 to 1500
may grab loans to carry out their of necessity.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...