19 April 2012

Angin Medu

Assalamua'laikum..


Bangun pagi tadi rasa sakit sangat perut or lebih tepat senak perut..masa tu dah rasa sebabnya makan long bean semalam buat ulam gitu jer..ingat biasa jerlah siap2 g kerja macam biasa..otw tu pun still dok senak n tekan2 perut..


then sampai ofis routine tak macam biasa dah ar..terus duduk jer kat kerusi..sms Joja luckily dia offday harini mintak bawakkan minyak nak sapu..siap request taknak minyak yang busuk2 lagi tu..teehee..aduu..ni pun rasa lagi nih..huhu..lepas tu Joja datang bawak minyak pati halia yusmira yang warna hijau tu..sedapla sapu2 sebab berangin and hot sikit gitu kan tapi takla panas sangat pun..


lepastu sambil2 borak dengan Joja baru perasan harga dekat tiub minyak actually bukan minyak tapi lotion..RM30 tahu??surprising la sangat sebab saya mana tahu..ingatkan tak sampai 10ringgit pun sedap sapu..lepastu terus tolak tepi n say sorri kat dia sebab banyak guna..haha..Joja gelak jer dia kata takperlah sengal la mu ni..guna jerla..adik aku yang beli RM 20 jer sebab beli direct dengan anak Datuk Yusmira tu..ooo..lepastu ambik balik sapu2 lagi..hahaha..


Then saya google2 sikit la pasal penyakit angin saya ni..mum said i ada Medu..tahu tak medu tu apa?saya pun tak tahu sebelum ni..tapi ia melibatkan angin yang banyak dalam badan la..angin kotor..
since sekolah lagi ada problem ni sampai siap sesak2 nafas..tapi g check doctor ingat ada lungs disease ke apa kan tapi doc kata angin jer and ubat yang doc bagi pun helpless..


apa yang saya baca angin medu ni sangat berbahaya untuk wanita sebab menyebabkan susah untuk pregnant?waaa..takutnya..tapi tu according to makcik2 tukang urut lah..bukan takde chance tapi macam susah sikit la..kena berubat..tapi tak boley caya jugak sebab ada yang ada angin medu tapi anak sampai 7,8..hehee..


so cara afdhal dia kena amalkan minum akar kayu la pulak..aduuii tak pernah buat..akar kayu nama akar hempedu bumi dengan daun gentang guri..nama pun dah menakutkan lah..hehe tak familiar..lepastu kena avoid semua foods and drinks yang dah jadi fevret saya hokeh..huk2..


caner nak idup kan dah semua makanan yang saya makan da tak boleh makan?hahaha..sedihnya..makanan sejuk,berasid,kafein,bergas and sumer2 lah boleh google tengok types of food yang macam ni..kurus keding la ambo gini..hak2..


and 1 more thing kena g urut..wohaa..ini satu lagi..geli..memang tak boleh buat..kalo guasar yang elken tu takper sebab dah biasa buat tu..kalo makcik tukang urut memang menjerit 1 rumah lah..hahaha..urat muda tapi bermasalah..hak2..


Hurm thats it..saja nak share..sebab rasanya ramai yang ada problem ni kan..senak perut tu ada ala2 macam senggugut gak la tapi lebih ngilu dan pilu lerr..;)..sian kan?


Sampai la ni nak makan pun tak lalu..makan choc cake yang Joja bawk tadi jer 3 slices..ngan air suam..tuh jer..nak keluar makan nak jalan pun terbongkok2 dah macamana?kena balik tido..sakit2 pun kerja..bos tak ada award ke nak bagi?:))

11 comments:

Lynn said...

Medu tu macam sebu tu kot..macam nak keluar angin tapi tak keluar-keluar..ye dak..?

MamaEma said...

ada setengah yang mengurut orang yang ada angin ni akan keluar angin melalui tukang urut kan

Kazman / Sue said...

tak pe.... untuk kesihatan juga...

ummiarissa said...

angin medu?baguslah yna share sedikit info tentang ni...akak pun tak tahu juga...

puteri rimba said...

bakpo kita sama na...Cik Ngah pun serupa la...tapi Cik Ngah suka gi ngurut..ngurut ngan mak angkat...sedapppp...

Izan Ishak said...

kak izan pun baru tau angin medu tu... tapi kalau dah perut masuk angin makan apa pun mmg tak lalu tau. masa mula2 pregnant k.izan penah kena... alahai... seksa rasanya...

deno said...

ohh macam tu ek.. kena jaga2 nie.. tahnks berkongsi^^

Ujie said...

Kira ada byk angin dlm bdn la ni.
Kena rajin minum air halia..serbuk halia tu mmg ada jual tau.

Onitsuka_hana said...

hana pernah urut tp xkuar angin. pelik la.. hana pun teringin nak sendawa yang kuar anggin tu.huh

Niza Romli said...

klu senak ala2 senggugut tu...ooo..takleh tahan. memang sakit. bab mengurut plak smpi skrg akk tak penah pi mengurut sebab tak tahan geli dan tak tahan sakit.

CaDLyNN said...

alala...makan ubat ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...