10 January 2012

Apa Nak Buat Bila Putus Cinta?

Assalamua'laikum..



Ada yang tak pernah rasa putus cinta tak?kalau ada..tahniah la..kau orang beruntung sebab tak merasa sakitnya putus cinta..sakit ok!serius..hanya yang merasa jer tahu..;)


Kali ni aku nak bagi panduan sikit lah untuk orang-orang yang putus cinta ni tentang apa yang mereka perlu buat bila clash..sebab kadang-kadang mereka ni sasau buat apa serba tak kena..so kena ada guidelines..:)

1) Menangis puas-puas..percayalah dengan menangis boleh kurangkan sedikit tekanan dan kesedihan yang kita hadapi..

2) Berkongsi cerita dengan orang-orang terdekat seperti mak ke kakak ke abang ke kawan baik ke terpulang..yang penting mereka sudi dengar masalah kita..

3) Jauhi dari dengar lagu sedih or jiwang-jiwang..nanti lagi buat kau orang parah pulak..its better to listen nasyeed song or lagu-lagu motivasi..

4) Jangan baca novel-novel cinta..sebaliknya baca buku agama or ilmiah..selain kurangkan sedih dapat tambah ilmu..:)

5) Ikuti program agama or motivasi di tv..tanyalah ustaz @ustazah tu best..;)

6) Hang out dengan kawan-kawan or family..mana-mana saja..window shopping pun boleh kalau tak ada duit..sekadar segarkan kepala otak yang serabut..

7) Banyakkan solat taubat..solat hajat..solat istikharah..mohon keampunan atas kealpaan kita selama ini dan mohon diberi petunjukNya..

8) Redha dengan ketentuan takdir..selaut janji yang ditabur kalau suadah Allah kata dia bukan jodoh kita maka bukan dia..jadi terima dengan hati terbuka bahawa Allah menguji kita kerana Dia sayangkan kita..



Ramai yang kata...hai bila putus cinta baru nak cari Allah..hakikatnya..memang ketika itu Allah sedang mendakap hambaNya..Allah rindu dengar rayuan rintihan hambaNya..Allah tidak mahu kita jauh dariNya..jangan bohong..bila bercinta banyak dosa yang kita anggap halal bagi kita bukan..?
fikir sendiri masaing-masing sudah besar..


Aku..menulis dari pengalaman sendiri..
Single pun single lah...eh tapi target nak kahwin umur 25???ahaha..
Allah maha merancang..:)

13 comments:

Ujie said...

patutla guideline nya sgt BAGUS..ada pglmn rupanya.

semoga yna bertemu jodoh yg baik!

diana said...

akak pun dulu kawen umur 25..tapi beranak je lewat..tahun 2007 baru dapat anak...rugi rasa tak beranak awal sikit..heheh

Aishah Jahirah said...

putus cinta....yg terbaik redhakan n teruskn hidup dgn baik...mmg ssh tp insyaallh bertekad mesti boleh...;)

CaDLyNN said...

wow..ade target nk kawen umo 25...good luck darling..hehe..

mmg sakit bile putus tp kene redha la..lebih baik putus time cintan cintun dari putus masa dah kawen..lagi parah woooo

Prettywrite said...

K.Ujie..

pengalaman mematangkan..eceh..hehe..

Tq kak ujie..aamin..:)

Prettywrite said...

K.Diana..

alaaa...nak kahwin umur 25 jugak la..mintak2 Allah makbul..hehe..

boleh eyh rugi2 pulak beranak lambat..ekkeke..

Prettywrite said...

Aishah Jahirah ..

betul tu Aisyah..insyaallah Allah bantu..selangkah kita padaNYA..seribu langkah Dia datang pada kita..:)

Prettywrite said...

Lin..

target dari zaman sekolah lagi tu la..hahaha..tq dear..

betul tu..harap2 bila dah kahwin tak rasa sakit2 semua ni..heee

Azlan Hasan said...

btul tu..tapi satu benda yang boleh mengubat dari sakit putus cinta nie adalah masa..hehehe

Regards,
-Strider-

Prettywrite said...

Azlan Hasan..

hehe..masa..memang betul..lama2 rasa sakit tu hilang..

~ yus ~ said...

Tips yang bagus ni!

Akak pun dulu kawen umur 25..hehe

Izan Ishak said...

pengalaman mengajar kita semua jadi lebih dewasa n matang kan yna...

k.izan plak 4 hari lagi nak sambut besday ke-23 dapat anak sulung...hehe

wan nurul hezrina said...

kalau putus cinta carikllah cinta lain...bukan sorangjer kat dunia..haha..jahat say!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...