20 June 2012

Senang Jer Buat Aiskrim Rupanya

Assalamua'laikum..


Im the one who loves ice cream so much!!no doubt!dari aiskrim malaysia ke aiskrim australia ahah semua saya telan..yum!yum!yum!adui cant imagine kalo ada yang tak suka aiskrim..kenapa heh?tapaham..hehe..ke sebab takut manis?makan sekali sekala takper jer..in fact, ice cream can make u happy!happier!happiest one!hihihi..ok lah kalo takut sangat makan ice cream beli apa kata buat sendiri..lagi puas hati!


"Senang jer buat ice cream yang lembut gebus lemak berkrim ni..

you just need 2 cup of coffe mate(nestle);
and 2 cup of milk(saya guna susu uht dutch lady-coklat)

masukkan both coffe mate and susu tu ke dalam bekas then blend or pukul pakai mixer sampai berbuih and sebati..

then boleh masuk dalam freezer..

lepastu tengokla bila da nak beku keluarkan balik and blend/pukul semula..

baru masuk bekas balik n bekukan..

dah beku boleyhla ajak jiran2 makan sekali..eheh..siap!senang jer kan?"




Aiskrim saya buruk sebab takder scoop ice cream tu..korek jerlah pakai sudu..lepastu edit kemain..haha..dasyat giler rupa ice cream ni!takperlah..janji sodap..nak buat lagi nanti..buat cantik2 lagi and nak varieties kan perisa dia..aish..kemaruk dah!hehe..

Cuba ya..healthy ice cream!ya ke?hehe..atleast we know apa bahan dalam tu kan..thanks to afizaz93 for the recipe..my family love it!;)

32 comments:

Lynn said...

Wah...da pandai buat aiskrim ye..yana taburla coklat rice kat atas tu..mesti lagi sedap..hehehehhe..buruk takpe asal sedap ek..

:: Mrs.Eady :: said...

loooor senang jek!

Prettywrite said...

k.lynn..
tu la gelojoh sangat nak makan..tlupa nak hias cantik2..hehe

Prettywrite said...

k.izwa..
senang mesek kak..tryla buat..:)

pok amai-amai said...

Waduh! Anak dara ni pandai betul bt aiskrim eh? Hehehehe...

Prettywrite said...

K.Fara..
uit..bukan pandai pun kak..baru belajar2 jer..hihih

[PCL] said...

loh..mudahnyeer.. semudah memakannya.

Prettywrite said...

PCL..
haha..taw takper..boleyla buat sendiri nt kan?;)

ayut said...

buat aiskrim plak dh..leh bt bisnes gini jual eskrim yana.. :)

ummiarissa said...

ye betul tu..akak pun aiskrim dari malaysia sampai aiskrim dari jepun pun dah makan..pernah buat sekali aiskrim ni ,tapi lain sikit resepi dia..tapiii....tak jadi..rugi jer..

Prettywrite said...

ayut..
ahah buat biznes eyh..nak kena pikir brand apa nak letak ni..hehehe

Prettywrite said...

k.ida..
haa kan akak pernah belajar jepun kan..bestlah!apesal pulok tak jadi tu..try buat hokni plak kak..insyaallah jadi..:)

Ujie said...

ohhoo..menarik & mudah!
nak buatlah..coffee mate mmg byk ni. tak abis2 guna.

Prettywrite said...

K.Ujie..
haa molek sgt tu kak..buat banyak2 boleyh makan sambil blogging..;)

sisdee said...

wah payah nie..ada yg asyik suruh buat jek klu dorang tahu senang..my kids le hahahaha

tq dear sbb share ;)

Prettywrite said...

sisdee..
ahaks..tu ler kan budak2 mmg suka..tp lagi ok sis makan yang kita buat dari yang beli tu..buat banyak2 terus senang..hehe

ur welcome :)

faiz fakhirin said...

na xberaso nok pos ko ih ko ..hahahaha

Prettywrite said...

paih..
cair la awe weyy kalu pos..hahaha

Rai said...

kalau guna susu tepung aci dak yana..akak tak suka sangat coffee mate tu.. << orang demand.. haha

Prettywrite said...

k.rai..
aci kot..mb rasa la bbza kan..tryla k.rai buat..pastu share caner jadi tak..

Izan Ishak said...

wahhh... yana sangat rajin buuat eskrem sendiri! pasni boleh deco itu ini kasi eskrem tu lagi menawan. letak coklat syrup hershey's... lagilah syok!

Prettywrite said...

k.izan..
ahah baru 1st time try k.izan ta rajin lagi..tu lah pasnih kena deco cantek2 bagi selera makan lagi..syrup hershey's tak pernah beli lagi..nt nak usha jugak kat supermarket..:)..tq bg idea :)

IntaNBerliaN said...

senang je buat aiskrim ek.. lenkali ada bhn leh try :-)

prettywrite said...

K.IB..
yup..senang jer kak..sedap pulak tu..hehehe

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

aahla..senangnya.mcm tu je rupanya.manela tau.huhuhu~

Aishah Jahirah said...

owh camgitu buat eskrem....nanti2 blh la try buat.puas ati buat sendiri ni.

ctk said...

knp nampk cm sgt sedap ni...terliur lerrrr...nk buat gak la nti :D

CaDLyNN said...

cube buat lebih sikit bagi kt kite..huuuhuhu

Prettywrite said...

K.Maera..
hehe sangat senang kan..tak sangka semudah ni..buat taw nt..:)

Prettywrite said...

K.Aisyah..
buatla kak..mesti nak buat lagi dan lagi nanti..airtangan sendiri la katakan..hikss

Prettywrite said...

Siti..
buat la yunk..mmg sangat7 sedap!haha perasan..

Prettywrite said...

Lin..
haha kot posmen yang ngap abes dulu sebelum sampai kat tangan lin..;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...