05 January 2012

Rewang Belebat Ubi

Assalamua'laikum..



Untuk pengetahuan tu pun kalau nak tahu..haha..aku kureng sikit lah bab-bab kuih ni..tapi malam Isnin haritu sebelum pergi rumah Su nak visit anak Nina sepupu kita orang..ma kerah anak-anak dia yang cun ni kah kah kah..masuk dapur bungkus belebat ubi..




Satu kawah wooo Ma buat..bagi kat anak-anak dia bawak balik KL dengan bagi jiran-jiran sekali..aku?tak makan pun..heheh..




Dah macam kenduri pakat dok keliling kuali nak bungkus..sorang-sorang bungkus dah macam haper..Ma biarkan jer..konon nak soh anak dia belajar..karang kalau dapat mak mertua yang suka makan belebat bolehla buat..hoiiihh taknak aku ..untuk bakal mak mertua..saya beli bolehlaaa..kih kih kih..entah siapa la yang malang dapat aku sebagai menantu..haaaaaaaa...:))




Macam ni ya anak-anak..masukkan sesudu tapi sesudu pun banyak la jugak..tompok dalam daun pisang yang dah dicarik kecik-kecik ni..kalau daun pisang besar tak cantik..ewaahh..pandai kau explain kan..nak buat lain kali sumpah tak reti..kah kah..




Ini belebat yang dah siap bungkus..gini lah rupanya..tak semenggah jer semua kerja orang-orang yang tak pernah buat kuih ni..hahahaha..





Gambar masak aku tak sempat ambik sebab nak siap-siap pergi rumah Su kami dekat Pasir Mas pula..:)

15 comments:

mekjangok said...

wah feberet den nih...salam kenal @ follow..jom ke blog den..hehehe..

http://mekjangok-inilahakuseadanya.blogspot.com

mekjangok said...

wah feberet den nih...salam kenal @ follow..jom ke blog den..hehehe..

http://mekjangok-inilahakuseadanya.blogspot.com

~ yus ~ said...

apsal terkeluar2 tu..huhu

p/s: akak rasa review pretty di blog akak tak masuklah. Sebab akak review kemudian di blog pretty dah ada tu di alexa..:)

Prettywrite said...

mekjangok..

tq visit..ok jap lg terjah..:)
yeker fevret?bulih jual la nih...hehehe

Prettywrite said...

k.yus..

terkeluar sebab seksi..hahaha..

ya ker..alahai ni yang lemah bab alexa ni..nt yna cek balik..:)

Hanis MY said...

oloh sedak weihh terliurnyo... eh bakpo tok makey nyo... kak tok reti buat sdiri tahu beli jah hehe... nati nok g jaley dumoh eyh maket belebat ubi...

p/s: washington ada dua so washington sajo so lg washington dc, dio panggil dc jah...

Prettywrite said...

Kak Hanis..

ahaha..sian mama akachan nih terliur plop doh..tak tahu la jenis tak brehi kuih2 ni kaknis..style western padahal ore kapung..hahaah..marila..bilo kelik nyo nak jupo ore jepung..heee..


ooo..bulih ilmu arini pasal geografi..hee..ingat washington dc tu washington tu jahla..tq kaknis..:)

aimaniman said...

kuih ke.. tuan yg buat kuih tu yg comel manis.. musykil akak???

CaDLyNN said...

wah2...rajennye buat kuih...
kepada bakal mak mertua yna...tengokla menantu anda buat kuih..seksi u..terkeluar2 isinye..ekekeke...

ummiarissa said...

tak pernah makan ke akak ek?ish tak tahulah pernah ke tidak...mungkin secara tak sedar..he he he

aimie amalina said...

pestime gak taw ni
hehehe
tap cm sedap mungkin maniss la kan?

Prettywrite said...

aimaniman..

ahaha..tuan buat kuih tu over expose je..takder manis2 nya..haha

Prettywrite said...

CaDLyNN..

hahha..bila lagi nak buat kuih seksi kan..kui kui kui..

Prettywrite said...

ummiarissa..

haha..ada juga makan kuih secara tak sedar eyh kak..mungkin pernah la tu..kuih biasa jer ni..:)

Prettywrite said...

aimie amalina..

manis la kot..yna pun tak makan ni..hik hik hik..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...