13 February 2012

Tukang Jahit Pun Manusia

Assalamua'laikum..



Ada siapa2 kat sini yang buat part time menjahit baju jugak?
mesti ada pengalaman dengan ragam macam2 orang bernama 'customer ni kan..
aku kesian dekat kakak aku..
menjahit lah dia sampai berjaga malam..
biasanya kakak aku akan mark bila2 customer nak..
yang urgent didulukan lah..


Kes 1.
bukan main lagi janji nak ambik sekian2 haribulan..
last2 batang hidung pun tak nampak..
bila call@sms bagitahu baju dah siap..
katanya akan ambil nanti..
nanti jerlah..dari tahun lepas lagi dok nanti..
tak datang2..


Kes2.
baju nak urgent..
baju belum siap dah sibuk tanya dah siap ke belum..
bila dah siap pulak datang ambik..
tapi..eh!duit pulak tak bawak..
nanti gaji katanya..boleh?


Kes3.
mula2 hantar kain pertama nak jahit..
belum siap yang pertama dah hantar kain ke2,ke3..
semua nak urgent macam baju dia sorang nak dijahit..
datang ambik baju buat2 bawak duit untuk baju yang mula2 hantar jer..
bila bagitahu semua dah siap..dia nak ambik semua nanti bawak duit baki..
tunggu punya tunggu tak ada dibaginya..
macam lembu kenyang dok kat rumah dia..
padahal berjiran jer..
tak malu ke..
nak senyum2 kat orang hutang tak bayar..
simpan jer lah senyum awak tu ya..tak kuasa..



Macam2 kes lagi sebenarnya..
nampak macam biznes kampung jer kan..tapi gitulah karenah manusia..
macamanalah orang kita nak maju kalau asyik nak dumb kan kaum sendiri jer..
kesian lah sikit..
tukang jahit pun bekerja nak cari makan..
kalau rasa betapa susahnya awak bekerja untuk dapat sesuap nasi begitu jugalah dia..
ada otak tu..fikir!


Walaubagaimanapun customer yang baik masih banyak ya..termasuklah aku..ekeke..

13 comments:

CaDLyNN said...

nk tmpah kat kakak yna boleh tak? hehe

Izan Ishak said...

samalah ngan kak long kak izan... punca pendapatannya menjahit. tapi kak long byk jahit baju2 budak sekolah tadika. so kerenah pelanggan tu tak berapa sgt lah rasanya... tak baik kan buat tukang jahit camtu..

Ujie said...

weh..tak baiknya!
ramai gak org mcm tu rupanya ya..
kalau akak mmg terus byr.

diana said...

BERHUTANG NI SATU TABIAT TAU..KALAU DASAR MEMANG SUKA BERHUANG MACAM TU LA..HUTANG PANDAI NAK BAYAR LIAT..

faiz fakhirin said...

Oram Sokmo Xrentis Nok Hargai Oram.

Teenager Housemaid said...

kesiannya kakak tu..
apalah org2 yg buat mcm tu..-__-'

kakyong said...

adik kakyong pun menjahit juga.. memang ada kedai.. bermula dgn menjahit di rumah, memang biasa lah ade ks yg mcm disebut tu..

kena bertegas lah mcm ni.. kalo tak byr, x bg amik baju... kalo nak cepat, kena bayar deposit.. kalo tak bayar deposit, x payah jahit.. heheh.. ;)

Woofer Storm said...

abang sy menjahit part time,dia buka kedai untuk lelaki..kak long sy dulu cikgu jahitan..pastu dia berhenti buka kedai jahit untuk perempuan..kedai dorang bersebelahan je.hehehe

#cian tengok akak sy,mcm3 ragam customer ni..kekadang rasa nak cubit je sorang2..ehheh slmt mlm..

ummiarissa said...

akak cadangkan,kalau orang nak amik baju tu duit tak bawak,jangan bagi amik dulu,kena tegas sikit..baru dia tak berani nak buat hal,kalau bagi advance dulu setiap kali anta baju macam mana?baru tak rugi...kena buat lain dari orang lain..

Myra Jay said...

Sakit hati kan kalau jadi camni..

My Mum sama gak penah kena mcm kes2 kat atas tu..
Orang dah susah2 siapkan baju awk tu pandai2 lah bayaq, nak melawa pandai kan :)

Aishah Jahirah said...

kes 1....jual je balik balik ju...hahaha...

kes 2....xde duit,xde baju ye...

kes 3....memang tak tahu malu....

ye la tukang jahit pun bukan 24jam nak ngadap jahit baju je....banyak urusan seharian lain perlu diuruskan.akak jarang tempah baju, kalau tempahpun ikut tukang jahit tu la bila dia blh siapkan.lambat pun xpelah.huhuuu boleh kumpul duit sementara nak siap tu..:)

wan nurul hezrina said...

kalau siap mmg kena terus bayar..no hutang2 kay=)

akak terus bayar harga yang dah siap=)

Nisa Greennnpanda said...

isy3..sian kakak yna...

pasnie, srh diorg byar deposit la dear... mcm tailor yg sy & ummmi slalu gi anta bj, mmg kne byar deposit pun.. br la kite xkne tipu..kn?

pastue psl bj yg orgnye xnk dtg amik tue.. srh kakak yna jual je la...msti ade je org nk bli, hehe...

nsb baik yna & kakak yna org2 yg pyabar ye..moge bisnes kakak yna makin maju.. ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...