21 February 2012

Kelantan Negeri Paling Miskin?

Assalamua'laikum..


Sultan Ismail Petra Airport

Lunch semalam aku keluar pergi airport hantar sepupu aku nak buat operation kaki dia kat KL..so tak ada entry pun semalam..malas dan tak ada idea sebenarnya tapi tiba2 teringat isu 3,4 hari sudah ni..Kelantan negeri paling miskin kat Malaysia?hurmm..betul ke?..malunya jadi negeri miskin..:(



Kelantan Trade Centre

Lepas jer keluar berita kat tv3 malam tu, hangin semua rakyat Klate..hahah..aku tak tahu lah kot ada yang tak makan hati dengar orang kutuk negeri kau..tak kisahlah PM ke siapa..bila dah hina negeri yang jadi tempat kita berpayung terasa maruah tercalar jugak la..



Tesco Lembah Sireh

Kalau takat nak bagitahu Kelantan negeri miskin takper la jugak..kita pun tahu kita tak semaju Sabah..tapi tak payahlah perli 'negeri mana paling miskin...?Kelantan.....' huk aloh!



KB Mall

Paling miskin ya?kalau ikutkan tu macam terbayang orang Kelantan ni duduk bawah tempurung jer semua..makan kais pagi makan pagi, kais petang makan petang..pergi sekolah mengharung lumpur dan selut..kerja buruh jer..tak ada apa2 kat Kelantan ni..



Kota Bharu Trade Centre

Siapa2 yang tak pernah datang Kelantan jangan nak lancar lah bercakap, mengutuk Kelantan ni negeri paling miskin kat Malaysia..setakat dok dengar berita kat tv and baca kat paper tu jangan membodohkan diri sendiri boleh tak?datang sendiri..tengok..lepas tu baru lah boleh kau orang nak kutuk Kelantan macamana pun..



Bus Station Kota Bharu

Aku pernah belajar di Terengganu selama 3 tahun..best dok Tganu..cuma kalau nak compare dengan Kelantan..rasanya lagi pesat pembangunan kat Kelantan..tengok bas awam pun dah tahu..kita pakai bas cityliner ..naik bayar n tiket keluar ikut mesin..Tganu naik duduk n nanti konduktor datang kutip duit n bg tiket manually..cuma ya lah stesen kami tak besar macam KT..



Billion

Tak payahlah bandingkan Kelantan dengan KL memang jauh langit dengan bumi..Terengganu pun takleh compare dengan KL..kenapa aku kata Tganu jer?sebab Terengganu jiran terdekat..Tganu tak miskin..kerajaan dia kaya..negeri dia kaya hasil minyak..tapi kemajuannya biasa2 saja..orang2 Besut, Setiu, KT time nak raya pun turun KB juga shopping..



Pintu Gerbang Kota Sultan Ismail

Dahla..aku cakap yang aku tahu dan aku nampak jer..benci bila orang asyik kutuk negeri kita..kalau nak kata Kuala Krai, Gua Musang tak ada kemajuan..rakyat miskin..and nak tanya..anda pasti ke dengan kemajuan yang ada rakyat tak hidup melarat???



Tune Hotel Kota Bharu

Bukan salah nak kata Kelantan negeri miskin..mungkin ya..mungkin juga tak..tapi caranya tu tak kena lah..nampak sangat agenda politik..hidup di kampung tak semestinya miskin..hidup di bandar maju kalau sekeliling penuh hutang pun buat apa?



Bazar Tok Guru

Biarlah hidup sederhana janji tak bongkak dan sombong..yang pasti aku bahagia dan bangga jadi rakyat Kelantan..tok cayo acu tera maghi dok la di Klate ni nak tahu staro mano misking nyo negeri ambo..:x



Masjid Muhammadi

Sekurang-kurangnya kemiskinan Kelantan ni..kami tak ada club malam,disko..kami tak ada tempat judi besar-besaran..kami tak ada panggung wayang..miskin pada mata manusia yang materialistik jer..ok lah..





MB kami..Raja kami..negeri kau orang ada 'kaya' macam ni?;)


" There is nothing new in the world except the history you do not know"._Harry Truman (1884 ~ 1972 ; U.S President, 1945–1953) 


Ya, memang Kelantan 'paling miskin' :)

21 comments:

Pok Amai-Amai said...

Miskin atau kaya...klu nak tau miskin mcm ne - Negeri je kaya tp org yg mendiaminya miskin....adehhh! Mcm org KL nie le...

=(

Izan Ishak said...

tak sukalah org kutuk2 kelantan negeri miskin ni. yelah... wpun k.izan tak pernah dok kelantan... tapi sedara mara en hubby ramai je kat kelate tu... so terasalah juga bahangnya.

Ujie said...

atas kertas kalau ikut pendapatan perkapita, maybe kelantan negeri miskin.

hakikatnya, rakyat kelantan ramai yg kaya. buktinya, byk bangunan milik persendirian dan byk bisnes milik rakyat. negeri lain? lihat sendiri!

*yana, sila baca ulasan anak kelantan di bicaradariku.com.

*suka tengok sultan kelantan..pertama seumpamanya di malaysia!

Hanis MY said...

i like this entri... dr kak kecik sapa besa ore duk oyak gitu tapi gak bilo cuti skoloh rama2 mari duk sopim klate nuh bakpo tok tahu haha...

Mr.Clive said...

aku paham perasaan entry ni sebab aku boleh relate dengan mesej yg disampaikan.

asal dari srwak,so org slalu dok tanye aku,naper xbest,xmaju cam kl ke,penang ke,pastu aku pun jawablah abeh tu,xkan la kl yang capital malaysia kurang pembangunan berbanding dengan negeri-negeri?logik x? zz

pastu pasal negeri2 miskin ni,sbh srawak slalu gak jadi mangsa,jadi kelantanese,korang bukan seorang dalam dianggap sebagai negeri yang miskin.

dan satu lagi,minyak pun banyak yang disupplykan oleh dua negeri ni,termasuk sumber semula jadi,tapi pembangunan masih gak tak cover rural areas.pe cer kalau gitu?

pastu isu tanah lagi satu hal antara kjaan negeri ngan rakyat.

lepas tu org dok hina duduk hutan,dalam gua,jadi kekadang kalau rajin la jawab penghinaan bodoh gitu.kalau malas,biarkan la sapa2 yang ckp gitu bangang dengan geografi dan perkembangan semasa.

tapi satu lagi, apa definisi maju dan kaya?

kalau sesebuah negeri kaya tapi akhlak dan moral jatuh dan tiada berbudi bahasa lagi,bermakna kah semua harta tu?

i don't think so.
so tu saje lah pandangan aku.
sorry,aku jawab panjang sebab aku dah lama kene ngan isu2 gini.walaupun aku bukan org kelantan,tapi aku nah g kelantan 2 kali da,org dia cantik,lawa,makanan sedap,tenang.tulah kaya... :)

CaDLyNN said...

sape yg kutuk tu..ish2..

Niza Romli said...

ya saya setuju! asal shopping raya je gi kelate, asal cuti sekolah je jom gi kelate. sy org kedah tapi dah berpuluh2 kali sy pi kelantan. sbb syokkk... sarapan nasi kerabu pagi2, petang2 kekoh etok plak..

jgn risau yana, tak semua org aggp kelantan tu miskin. tivitiga je yg ckp! org lain tak.

Onitsuka_hana said...

hana tercari2 mana bazar tok guru. tapi xjumpa..kat mna ye. semangat nak p sana.:)

Cik Ina Do Do Cheng said...

kamu tahu tak kita boleh jadi hilang akal bila tengok berita kat tv sekarang ni terutama time dekat nak pilihanraya : ( bangangkan dorang

Munnafendy said...

eh masa dgr bnda ni heboh, terus macam nk mcar*t je rasa. padahal xsedar kerajaan pahang berhutang dgn rakyat apa cerrrr wahai pm?

ummiarissa said...

dalam-dalam yna dok membebel..tepek gambar bangunan besar-besar...bebel,tepek gambar..bebel..tepek gambar....cayalah...ala tengok je pelancong dalam negeri pakat ramai nok g Kelate nih...yang miskin adalah mereka yang malas berusaha.bukan kaya dengan makan duit rakyat....mudah je teori 'miskin' ni...

shameel Iskandar said...

Salam kunjungan dari saya.

Negeri Kelantan bukannya miskin, tapi Haji Najib yg kemiskinan modal dalam berpolitik. Bila miskin modal, harap2 hayat kerajaan yg di pimpinan Haji Najib pun akan berkubur.

lihat kat bawah betapa kejamnya penguasa putrajaya yg mengahalang peruntukan kpd kelantan.
http://www.youtube.com/watch?v=VbOPP7SKgl8&feature=player_embedded

Aishah Jahirah said...

miskin tak miskin tetap 'hidup' jugakkan...apapun kelantan banyak tempat menarik jugak...ehehe ramai yg suka sopping2 kat kelantan pe...erm negeri lain pun sesetengah kaw miskin jugak...ntah la yana...bab politik akak xcara sangat...tu hanyalah apa yg org ckp...xsemestinya betul...:)

Mishter Izwän said...

mgkin org yg ckp kelantan miskin dr segi lain kot, bkn dr segi pembangunan atau ekonomi . . tp tak kesah lah miskin ke tak, yg pnting rezki tuh ade

Woofer Storm said...

lagi suka tinggal dikampung..hehhee

#takde beza pun miskin kaya ni, yang pasti iman juga yang akan dinilai nanti..ye dak?slmt mlm..

Zahirah Dzulkifli said...

Tak boleh juga kalau nak dibandingkan macam tu. Bawa bersabar ye. Tapi kalau kaya dengan budi bahasa, orang tak boleh nak cakap apa :)

Anonymous said...

itulah YB dtuk seri najib n kepimpinanya...bengang jgk dia kata gitu kat negeri amb0,tp amb0 lg bengang bla s0al agama dpermain2kn oleh puak2 dia...alahai PM!!! Dunia2x

mummY daniSha said...

sape kata kelantan neg paling miskin?fakta yg org x tau..neg kelantan x byk hutang mcm neg maju yg lain =)

kalau maju tp hutang x mampu byr pun buat apa ye x?

Prettywrite said...

K.Mas..
PM kita lerrr saper lagi..ahah

Anonymous said...

tadak kelab mlm wyang bagai tp dtg negeri org culture shock kott . sorry to say but kawan2 i klntan rmi clture shock.ish2

wanbah said...

Aku tak selalu juga dtg kelantan..kekadang tu dtg travel sorang2..sampai aunty kat kaunter bas tu tanya (aku nk gi rantau pnjg) 'tak takut jln sorang2 ke' coz dia tahu aku org SABAH..kalau beli mknan kat pasar tu confirm berplastik2 aku tapau puas hati yg penting murah banyak sedappppp..serius cakap kelantan SANGAT BEST...miskin??? Emmm rasanyer org2 kelantan lagi kaya, rajin berniaga..kwn aku ckp time raya je confirm ko bleh tgk kereta3 mewah masuk kelantan..apa2 pun kelantan always my 1st choice in malaysia for travel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...