31 May 2012

Confessions Of A Confused Soul

Assalamua'laikum..



Dok fikir pasal kerja ni..tak habis2 lagi kan?nak berenti kerja dari dulu lagi tahu2 dah 3 tahun kerja..kah3..awal tahun aritu pun nak quit tengokla daku nak setengah taun kerja taun ni..haha tak sampai hati punya pasal!benci la hati lembut sangat!


Nak start biz kecik2..family pun nak support..tapi still confuse..malu pun ada..what the..im surveying a lot dah these 2,3 weeks..fikir2..istikharah belum lagi..hehe..takper nak tanya pendapat orang lain jugak tak salah kan..mampu ke saya berdepan cabaran 'university graduates tapi jual tepi jalan'?ah giler lah kepala otak dok pikir macam tu..


Ada lagi probs lain2..probs yang malas dah nak layan tapi nak jugak tulis secoit..ahaha..masalah ni memang selalu datang dan pergi kan..sungguh menguji keimanan!ahh biarlah yang tu!


Macamana ek pendapat kawan2?i need supports!ataupun ideas?macam dah tak ada rasa nak commit dengan kerja..daku tak mencintai kerja ini..dah 3 tahun memupuk perasaan tapi tetap hambar..apakah?haha..
saya percaya perniagaan itu 9/10 dari punca rezeki..so saya tak boleh commit untuk 2 perkara sekaligus..kerja dengan orang n kerja sendiri?sebab apa yang saya nak buat ni perlu komitmen yang sangat tinggi walaupun dipandang ringan oleh orang lain..hurmm..


Ok kena stop!airmata dah nak bercucuran dah ni..haha..tiap2 hari nangis stress pikir benda ni jer..saya tak anggap benda macam ni remeh sebab ni berkait dengan my future..i tak fikir to get marry dengan lelaki kaya untuk hidup senang..kalo ya alhamdulillah tapi as much as i can nak usaha sendiri..nak happykan my family baru boleyh pikir kawen2 kot..KOT?keh3..


Kauorang rasa dishonorable ke orang yang belajar tinggi2 ni kerja sendiri niaga kecik2?????Ke siapa2 ada pengalaman?please guide me how..


Oh ya selamat bercuti sempena ulangtahun YDPA ni ya..yahoooo!cuti 3 hari..Kelantan pun forward cuti on Sunday kan..bos dah membebel2 kenapa banyak cuti tahun ni jatuh hari minggu then forward hari Ahad..hahaha padan muka..keh2..jap g nak g kenduri..lalala makan gulai kawah..best2..ok lah..happy weekend ;)

11 comments:

ayut said...

Wah..jangan nanges2 my dear :)
ayut pon bdk keluaran u jgk..dah2.jgn pk negatif sgt k.berniagalah kalau itu lebih mengembirakan kita.jgn tlalu pk org,nnt kita tak dpt kepuasan.kalau buat btl2 mane tahu 1 hari leh bkak francise 1 msia.ha..xgitu?keluaran u bkn kerja penentu bgus tak bgus.tp mcmne kita arrange hidup dan pemikiran kita berbeza dgn yg lain.tak kisah dh la skrg keluran u berniaga tepi jln.dari keluaran u melepak tepi jln tak buat apa..kan??

Rai said...

yana,
why dont you start something that you can do part time first.. maksud akak bisnes.. bila dah stabil baru berenti kerja..

memang keluarga nak support tapi taknak la susahkan diorang sementara nak bertatih dalam bisnes ni kan..

pada akak..apa masalahnya ada degree nak jual tepi jalan pun.. rezeki yang halal kan..kita bukan ada tipu orang ke apa..so jangan sedih jangan nangis2..

akak takde la bagus mana..tapi kalau yana nak sikit guide tentang nak start small business email la akak nanti..insya allah..akak ada some idea yang akak boleh suggest.. whether ok utk yana ke tidak tu akak tak tau la..

Cik Mizah said...

do something you can do it bebeh ... bnyak2 bincang dgn family okeyyy ...bos mrh cuti lama n banyak2 ???keh3

mummY daniSha said...

bg pendapat akak,x yah la benti keje dulu..buat bsns part time..bila dah stabil baru benti keje...OK x mcm tu?tp x taula bsns yana nak buat ni bole part time ke x heee...sabar yana...jgn nanges2...doa je byk,mtk ALLAH bg petunjuk yg mana baik...

kdg2 apa yg kita rasa baik tuk kita,belum tentu kesudahannya baik tuk kita....mtk petunjuk dgn ALLAH ..dia yg maha mengetahui yg terbaik tuk kite...jgn sedey2 =)

eLL said...

apa kata yana benti keja lepas dah jadi isteri nanti? kiranya konkrit la jawapan. haha

Onitsuka_hana said...

Yana suka dan minat utk berniaga sendiri x? kalau ada minat mesti akan berjaya sebab kat situ yana dah da komitmen.kalau xda komitmen duit xmasuk.

Kalau kerja dengan majikan xkisah la minat ke x, dah mmg tu kerja kita.nak xnak kena buat jugak.yang penting gaji masuk. hehe

ctk said...

yana nk buat bisness ape???buat la lau da minat,lau itu ley wt kamu epy wlaupon hasil ckit...keje tu xyah benti lagi xpew..lau rse prniagaan da mju..boeh la slow2 pkir balik nk brenti ke x..hehe

and xde slhnyer belajar tinggi2 niaga kecik2...mulut org bukn boleh tutup...atleast kita pandai independent :D

Cik Lia Lomi said...

sabar kak, kuatkan iman pasti semua benda yang kita lakukan akan menjadi yang terbaik...... yang kecik tak semestinya kecik selamanya ia boleh membesar..kan????

-gedek! said...

idea eLL agak bernas

atuk said...

Assalamualaikum

Salam uhwah

terima kasih sudi datang ziarah PHD

Ujie said...

Jln hidup kita, kita yg caturkan. asal tak salah pd pndgn Allah, tolak ke tepi pndgn manusia.

Akak & suami graduate..penah biz ternak ayam. mmg ramai yg mengata, tapi ramai juga yg menyokong. Sbnrnya hanya yg cekal hati je mampu kerja sndiri ni tau. ramai yg tak berani amik risiko & mkn gaji je.

Teruskn..asalkn ada modal, lokasi baik & ada ilmu walau sikit tntng apa yg nk diniagakan tu. Tp ingat, biz ada risiko & cbrn..pastikn hati betul2 kuat. Akak SOKONG yana!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...