09 May 2012

Etak Sedap,Mekasar, Pasir Mas

Assalamua'laikum..


Nak stori pasal etak la pulak kali ni..ok we call it 'etok' actually..macam biasalah kelantan word mesi nak 'o' jer..hihi..


Saya tak berapa pasti either 'etok' ni dijual di serata negeri Kelantan or not..tapi sepanjang life saya di Kelantan ni yang saya tahu 'etok' paling 'sohor' adalah di Mekasar or 'Kkasar' dekat Pasir Mas..dia otw nak g PM la dari KB lalu kot Tendong then jumpala sini betul2 kat depan SK Mekasar n Klinik Kesihatan Mekasar..


Ini one day tu saya teman itu perempuan mengidam nak makan etak..haha..teman la gi beli..15 minutes jugak  la from home..


Hasil dari RM1.00 'etok'..sikit jer..semua benda pun mahal sekarang..kaya taw orang jual etak ni..mana taknya..hari2 jual..hari2 orang beli..tak jemu makan..nak2 dengan nasi kerabu..uishhhh..slurrpp..ahaha..dah macam makan snack jer sambil 'kekoh etok'..hehe


Tak tahu rupa etak inside?ni lah dia..:)..sedapp..lemak berkrim disukai ramai..hehe..makan sambil tengok tv pun layan..tapi for me tak boleh makan sokmo..'lecah' mulut..hehehe..lecah not lucah ok..sila cari maksud lecah..haha..


Biasa beli etak kat pasar malam n pasar pagi jer sokmo..ke kat negeri lain ada etak jugak?boleh share2..;)




11 comments:

diana said...

pernah pi tanah merah dan nampak orang jual ni..masa tu banyak la sebungkus tu..dia bungkus macam kacang tu..kan??
kami makan tepi jalan je macam makan kuaci..tapi tu la..bila dah habis makan masing2 kata "mulut kau hanyir la.."
"mulut kau pun hanyir.."
hahahh

Pok Amai-Amai said...

Teringinlah nak makan. Die rebus mcm tu je ke?

Niza Romli said...

ujung thn lepas, masa smpi kelantan tau apa akk cari dulu? Etok! Masa tu dh lewat ptg puas pusing pasar siti khadijah..tak jumpa. Ramai peniaga dh kemas2 brg nk balik..akk ty sorg makcik tu dia kata cuba cari kat Mekasar..manalah akk tau Mekasar tu kt mana.

Akhirnya, ada sorg makcik ni dia dh siap2 nak balik dah..akk tawakal je pi tanya dia...makcik jual etok ke? ada lagi tak? Dia angguk...akk mintak RM2..dia bagi akk semua sekali, banyak...Dia cakap takpe, ambik je.

Puas makan..hehe

CaDLyNN said...

tak penah makan...sedap ke?

hazanis said...

poo etok kasar tuh...:P

Ahmad Saufe said...

femes ke ETOK Mengkasar ni Yana?haha..for me ETAk Salai taste the same..haha..bezanya lau dpt yg contaminated..haha..bilek temenung la jwbnya..haha (ckp based on experience je...haha)

Bitt (double IS) said...

owhhh 1st time dengar nih....mcm kupang ehh :)

Izan Ishak said...

kak izan tak tahu pun etak ni yana... rasa cam pernah tgk kat tv. kat depan mata lum jumpa lagi.. apalagi makan...

maksudnya mmg sedaplah lah tu sbb sambil makan tv pun boleh kekoh etok.

faiz fakhirin said...

hahahahahahahahhaa...

na, etak kers? etaks ini sedaps kers? hahaha...

Ayie Abas said...

jarang2 ayie merasa mkn makanan nih

puteri rimba said...

meh sini 4 amah...haahaaha...yana sajo la wak cik ngah terliur nih...nitik air mulut niii...geram wehhh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...