03 May 2012

Nenas, Nanas, Lanas, Pineapple @ Ananas Comosus

Assalamua'laikum..



Siapa suka makan nenas angkat mata!haha..yeay2 these 2,3 days saya asyik dok meliur jer bila tengok nenas..ok nenas in formal malay kan?semua orang panggil nenas ke ada panggilan lain jugak?

Colek Woh Lanah ;)

As for Kelantanese ada 2 name untuk nenas ni..lanas and nanas, basically we called(lanah n nanah) haha tak berapa proper kauorang dengar kan?tapi thats the fact, bahasa kelate :) ..


So as mom promised(dia janji kalo ada dengan moksoh ma beli-moksoh tu makcik yang jual ikan dengan van, dengan husband dia la kan..) balik kerja semalam memang ada nenas..yummy!lepas dinner ma koyok sebab anak dia tak reti..ahahaha..then ma jugak wat colek sebab anak dia malas..hak3..then anak dia yang makan banyak sebab????hahaha..muka tak malu..


Ok lah woh lanah ni memang sangat sedap n manis!nampak color macam pucat ingat masam tapi ma kata musim sekarang ni memang manis2 belaka..ada banyak lagi dalam peti..mati la nak habiskan semalam semua sekali..balik karang makan sejuk2 sedapnya!

32 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

slurpp....

mummY daniSha said...

hehee..memang best..tp akak jrg makan nenas...pantang larang mak heheee..kdg2 je bole makan =p

Anisa Hang Tuah said...

tak jadi diet bila tgok gambar tuuuu'

gggrrr

Hanamiko Sakura said...

tak suka nenas makan macam tu je.. >.<

Pok Amai-Amai said...

Ouh...Kok Lanas tu maknenye Kok Nenas la eh? Mcm Pekan Nenas kat Johor kan?

Hani Syahani said...

Yana,nk mkn nanas meh dtg umh,abh akk tanam,nanas mores ado,nanas sarawak pn ado,meh le dtg bp..

Prettywrite said...

K.Izwa..
sedap!;)


K.Mas..
a'ah yana pun sekali sekala jer..lagipun nenas ni tajam kan tak elok sangat makan sokmo..


Anisa..
haha takper nenas tak ganggu diet kot..tambah diet lagi ada laa..kikiki


Hana..
nenas makan macam tu jer lagi sedap..hilang dahaga..hehe


K.Fara..
hurm rasanya macam tu la kot..yna pun tak pasti..


K.Hani..
la yaker..adehh..jauhnya nak g BP..pos aci tak?kekeke..tapi kalo g sana memang nak kna pergi rumah akak ni..;)

Ujie said...

Nenas..tanaman terkenal di pontian..kg akak.
Siap ada tmpt nama Pekan Nenas. harga mmg rendah.

*akak suka mkn nenas gaul kicap je..

ummiarissa said...

nanas cicah pencicah jambu sedapkan..nanti nak order satu leh?

Munnafendy said...

pastikan anda tidak pregnant semasa memakannya...hehehe... =P

Prettywrite said...

K.Ujie..
haa..tadi k.fara pun ada cakap pasal pekan nenas..yana suka makan nenas sejuk kosong gtu jer..yang ma buat yana telan jugak..hehehe


K.Ida..
a'ah..lagi sedap cicah tu..ahah order ngan yana ker?kena balik tanam nenas dulu..kikiki


Munna..
confirm tak!hahaha

Sri Wiyatno said...

Jadi terasa lapar..

Prettywrite said...

Sri Wiyatno..
boleh beli n makan nnti..hehehe

Niza Romli said...

teringin gop tapi sejak kawen ni kena pantang la makan nens ;(

Prettywrite said...

K.Niza..
tu lah..yana makan selagi bujang jer ni..hehehe..

diana said...

masa akak bujang dulu boleh kata seminggu 2,3 kali makan nenas.beli sebiji tu sebab kat johor nenas seringgit je sebiji.tapi bila dah kawen dok penang ni agak susah la nak cari nenas masak.kalau ada pun mahal.mahal pun cuma 3,4 ringgit je la.cuma suami tak bagi makan..kejam betul dia..hahaah

Prettywrite said...

K.Diana..
wahhh..seminggu sampai 2,3 kali?dasat tuh..hehe..murah ya..yang ma yana beli semalam 3.20 tak silap..samala macam kat penang kot..suami sayang la tu..ekeke..

Mr.Clive said...

hoho....bukan main lagi...hehe

CaDLyNN said...

tetibe rase ngilu..haha
sedapnye..kalo sejuk lg sedapkan yana

Woofer Storm said...

sedap tu.nak juga skit..hhehee

saya lapar ni kak^^

Ann Ishak said...

dapat yang macam lanah sarawak tu pun best gak ek...manis je

Rai said...

uhu..sungguh pun shujin ai orang kelantan tak tau pun lanah tu nanas.. haha..

Izan Ishak said...

kak izan suka woh lanah ni! cicah colek mmg nikmat betul. tapi skrg ni kalau nak makan takleh byk2, sikit2 pun jadilah buat hilang kempunan.... hehe...

O CIKTEDDY said...

cik kurang suke..ihik

Lynn said...

sweet girl..k.lynn panggil nenas..huhu..best la g kelantan baru nie..terbaek...

al-lavendari said...

terima kasih kerana sudi singgah dan meninggalkan jejak di blog uncle.

-gedek! said...

'colek itu sangat cool!

New Hope said...

Salam perjuangan,

saya dah linkkan blog saudari dgn blog kiter,

TQ

Ayumi Comot said...

wah...sedapnye kak yana....ayu pun suke buoh nanah ni tp sakit lidah la kalu mkn byk2..huhu

Prettywrite said...

Clive..
ahah memang tak main dah :p


Lin..
haha kan nenas ni tajam..yup memang best makan sejuk2..


Achie..
alamak terlambat..da abes daa...;)
cian dia lapar..g makan nasik eyh..


K.Ann..
lanah sarawak tu gano?huhu


K.Rai..
haha sekarang da tahu la kan..hik3..


K.Izan..
memang sedap la nenas ni kan k.izan..tapi memang takleh makan banyak 'lecah' mulut nanti..hehe


Cik Teddy..
kena belajar makan ni..ekeke


K.Lynn..
hehe..mmg mostly panggil nenas kan?waa datang senyap2..buat entry tak?yana nak g terjah ni..:)


al-lavendari..
welocme uncle..:)


New Hope..
ok tq so much too :)


Ayu..
eheh..meme la kena make sikit2 tapi kerap..hehe..

Cik Ina Do Do Cheng said...

Teringat masa zaman cik ina sekolah , balik sekolah mesti beli nenas buh banyak kicap cili , apek jual nenas sipa jeling lagi : )

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

waa..dah lame tak mkn nanas.tak berapa gemar, tapi kalau ade jambu air sekali, memang terangkat.ehehe~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...