29 May 2012

Akibat Malu-malu Nak Buat Sambal Belacan

Assalamua'laikum..


Heilo semua..lapar la..belum makan nasi lagi..nasi kerabu dah harum semerbak kat meja ni tapi taruh nak make lunch satgi..pagi tadi dah makan roti goreng cukup ler..eh semalam ada orang tidur dalam senyum la..keh3..


Semalam kami 1 family terima tamu nun dari Kedah sana..:)..family abang ipar, mak n family kakak dia datang bercuti kat kelantan..memang diaorang biasa datang sini time K.Nani balik Kelate..entah apa yang menarik Klate ni tok tahu la..haha..


Masa diaorang sampai tu masuk maghrib dah..time tu dok tengah kungkang2 kat dapur..K.Nani pulak request soh buat sambal belacan..jangan tak tau sambal belacan saya memang terkenal di kalangan keluarga..kah3..over..


Lepas semayang maghrib baru turun dapur balik..time tu semua dok berkumpul kat dapur..borak2 sambil masak..aduhh!saya dah gelabah dah..macamana nak buat sambal depan orang ramai2 ni..maluuuu orang tengok saya masak..walaupun sambal jer pun!!hahaha..


Tapi buatlah jugak..sambil layan borak taknak malu sangat..haha..dah siap rasa macam ok dah..tak tahu tekak orang Kedah bleyh terima ke tak so stilll cemass!hak3 macam masuk bertanding jer..


Bila time makan  n sudah makan..gini hasilnya


Comot!!


Ekeke..sungguh2 diorang makan rupanya..Tok Yam siap dok puji sedap sambal ni..tambah nasi lagi lah..hahaha..berbunga hati saya..alhamdulillah..saya malu sangat2..n rasa happy sangat sebab orang suka makan sambal saya..walaupun sambal jer tapi kauorang tak tahu ia sangat besar maknanya bagi saya..sebab saya ni tak pandai masak pun..buat sambal ni pun cincai jer guna cili,gula, belacan ngan limau nipis jer..huhu..terharuuu..boleh?hahaha..

Ada saper2 nak tempah catering sambal belacan Mek Klate??kah3!

12 comments:

Rai said...

eh yana ingat senang ke nak buat sambal belacan.bahan2 nya memang senang..tapi kalau portionnya tak kena rasanya pahit la..kurang garam la apa la..raya nanti boleh akak beraya rumah yana..nanti buat sambal belacan tau..hehehe..

mummycda said...

Pretty..jgn tak tau org kedah memang suka mkn sambal belacan.hihihi.akak tgok sambal belacan pretty nampak sedap....hhmmm buat hantaq mai cni skit...hihi

CaDLyNN said...

kemain nak amek tempahan sambal belacan..class gitu..ekekeeke

eLL said...

errr, saya fail wat sambal belacan sebab kadang2 pahit. pegi bubuh banyak belacan sape suruh (dah nama sambal belacan mesti belacan lebih banyak dari barang lain kan)... hehe

Onitsuka_hana said...

hehe kat kdah pun fames gak sambal belacan. tapi hana xpandai buat

Ujie said...

kih3..yana..yana..

tapikan..akak pun tak pndai buat smbal belacan yg gini. akak punya sambal belacan jenis kering.

Myra Jay said...

Pandai Yana buat sambal ye :)

Kalau ramai yg puji tu kira mantap lah ;)

anakpakshaikh said...

sedapnya sambal belacan.... ada nasi yang baru di masak , sambal belacan n ikan goreng je... pergh.... bertambah makan

Cik Lia Lomi said...

nampak macam sedap tapi Lia tak berapa suka belacan..heeeeee

jedi said...

tempah setempayan...hahahahah

ujung minggu balik klate...wah dah lama x balik...

Aishah Jahirah said...

mesti kaw rasa sambal belacan yana buat ni.adeh meleleh air liur tengok, belum rasa lagi tu...

wan nurul hezrina said...

mcm kecur air liur nurul.pedas tak??nurul mmg suka sambal belacan tapi tak tahan pedas,.camno??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...