22 May 2012

Ayam Goreng Asam

Assalamua'laikum..


Menu paling fevret n resepi paling senang n sedap sepanjang hayatku..keh3..tiba2 pulak rasa lapar lorh..dan2 teringat dekat ayam goreng asam..heeee..


Resepi ni saya belajar dengan K.Saba' masa buat part time cikgu tadika dekat Changlun dulu tu..K.Saba' tu orang Sabah tapi dia study UUM so rasanya ayam goreng asam tu resepi orang Sabah la kot..


Senang jer resepinya..

Ayam;potong kecik2
Asam jawa; terpulanglah sebanyak mana nak(bancuh dengan air)
garam halus 
serbuk kunyit

Cara dia?very the easy ;)..campurkan semua sekali ke dalam bekas..gaul2 sebati..lepastu perapkan dulu dalam 20minit..lagi lama lagi bagus..then gorenglah..bolehlah makan!lalala..gambar siap goreng tak ada..hehe..


Saya suka menu ni bukan saja sebab senang nak buat..tapi ayam tu nanti jadi lebih lembut..percayalah..:)..biasanya kalo nak lagi sedap serbuk kunyit tu tukar dengan serbuk kari..perghh meletop!hahaha..kari apa2 pun takper..


Oklah..dah makin lapar dah perut nih..huhuhu..jangan lupa cuba eyh..[]--- cook

17 comments:

Lynn said...

cam sdp je..nape k.lynn org utara tak tahu pun..hehe

Myra Jay said...

Ayam jadi lembut sebab dah kena gaul dengan asam la tu..

Boleh try nanti, senang dan mudah ;)

Rai said...

alamak..banjir kibod akak..haha.. rasa macam nak cuba je..aku ni semua nak cuba..hehe..

Rai said...

alamak..banjir kibod akak..haha.. rasa macam nak cuba je..aku ni semua nak cuba..hehe..

IntaNBerliaN said...

nak try lah nanti.. :-)

cotton candy said...

berselera tol rasa bila tegok gambo 2..hehe

Anisa Hang Tuah said...

yeayyy!bole try nii

ummiarissa said...

taknak trylah..balik cuti sekolah ni akk nak suh awak buat boleh yana?he he he

kakcik said...

Mesti makan banyak tu, kan? :)

Ujie said...

1st time tau ni tau.

Nnti akak try ya..kdg tu dah bosan / tak tau nk msk apa. bolehla tmbh variety mskn akak.
Thanks yana!

Hani Syahani said...

peh!! mcm best je nih!!! nak try lah Yana...

Izan Ishak said...

pestime jumpa resepi yg best n simple camni... bila2 boleh kak izan cuba plak...

Niza Romli said...

baru sebut asam je dah kecur liur tu belum makan lagi...lepas raya akk cuba..eheee

Mr.Clive said...

hoho...nice niceee...sukaa resepi yang pelik pelik gini...ekekekeke~

Miss BaNu said...

sedapnyer..lapar lak ni..

eLL said...

oooo cenggitu. senang je

Aishah Jahirah said...

xpernah dengar lagi ni perap sekali asam jawa...boleh ditry bila free n rjin...;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...