12 March 2012

Petua Elak Mabuk Laut

Assalamua'laikum.



Petang ni nak berkongsi sikit 1 ilmu yang saya dengar thru THR dari DJ Zura..minggu lepas ada cerita topik apa tah lepas tu ada pendengar bagitahu dia ni mabuk laut..setiap kali ke laut or naik feri ke apa mesti mabuk sokmo..


So Zura bagilah tips elak mabuk laut tu..masa saya dengar tak sangka sesimple tu jer tips nya??


Nak tahu apa?


Beliau kata kalau taknak rasa mabuk or loya masa dekat laut..ambik beberapa biji lada hitam dan letakkan dekat pusat..lepas tu tampal dengan plaster..confirm tak mabuk lagi dah lepas tu..


Semudah tu?hehe..tak tahu lah saya..itu jaminan dia..mungkin dia ada pengalaman kan kalau tak takkan dia bagitahu kan..so siapa2 yang alahan dengan laut boleh cuba petua ni eyh..saya so far bercinta jer dengan laut..hehe..tak ada masalah..

11 comments:

Ujie said...

lawak la petua tu..hehee

*akak pun stkt ni takde hal kalau naik kenderaan laut ni.

Azlan Strider said...

owh..berguna gak petua camni kalau kat area2 jeti kehabisan ubat mabuk laut..hehehe

Regards,
-Strider-

puteri rimba said...

ok gak tu buleh try...Cik Ngah setakat ni ok lagi rasanya,....heee
jawab komen : Cik Ngah penah sakit dalaman na...ore kalu tak puah ati gak mace-mace la....heeee

sisdee said...

dulu masa ke pulau saya amalkan petua sndiri..jgn tengok laut atau ikut rentak glombang tu..tapi buat bnda lain..main games ke.or tengok langit ke muahahahaha..takat nie mmg bkesan ;)

CaDLyNN said...

ha..ooo pelik sikit petua ni..ok gak..boleh try nnti..hoho

Niza Romli said...

eh, camtu je? cam tak caya je...hehehe



#akk dh buat entry resepi laksa sarawak. yana tak baca lagi eh..

mama maman aka yana said...

pelik petua nih.. hehehe..

CekbOlat-bOlat said...

hahaha.. bolat xkisah, xpenah mabuk laut.. mabuk cinta je ;D

Woofer Storm said...

nasib baik sy ni bukan jenis mabuk laut,kaki laut lagi adalah..hehhee

faiz fakhirin said...

oooo...gituh dih...rajin mabok laut ko?

Mr.Clive said...

hoho boleh eh camtu?hmm boleh try....nanti nak g pulau tengah tahun,so bolehlahh try tips ni...heheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...