01 July 2012

Puding Kastard Koktel

Assalamua'laikum..


Alhamdulillah we have reached 1st of July today!syukur ya Allah masih dipanjangkan usia meniti hari yang begitu banyak kejadian yang tak diduga..syukurrrr..terima kasih atas segala nikmatMu..semoga masih dipanjangkan usia untuk menikmati Ramadhan yang bakal tiba tak lama lagi..aamen.


Entry lepas kan saya ada bagitahu pasal agar2 koktel saya yang tak jadi tu gara2 gelatin yang berbau tu..so sebab tak puas ati punya pasal nak jugak saya buat something nak buktikan yang saya boleh..haha..taknak mengalah ok..


Saya buat puding kastard koktel..ini hentam keromo punya resepi ni..ke memang ada orang buat ni?hehe..koktel tu kan lebihan haritu..saya ratah sikit2 so ada balance lagi..saya ratah tang nenas jer..ki3..resepi tu saya refer from colorful custard puding punya rsepi..


Bahan : 
2/3 agar2 kering
2 senduk gula (senduk kecik jer saya guna..tak berani boh gula banyak..:p)
1 tin susu cair ( saya guna 2/3 jer sebab dah guna 1/3 lagi tu)
2 sudu besar tepung kastard-bancuh dengan 5 sudu air
1 sudu kecik esen vanilla
500 ml air (tak tahu nak anggar banyak mana saya guna botol susu my nephew untuk sukat..hi3)

Cara2nya:
1. Didihkan 500ml air n masukkan 2/3 agar2 .masak hingga agar2 hancur
2. Masuk 2 senduk gula. masak hingga larut
3. Masuk susu cair. kacau hingga mendidih
4. Masuk bancuhan kastard n esen vanilla. kacau hingga likat
5. Tutup api. tuang n tapis ke dalam loyang/bekas
6. Taburkan buah2 koktel di atasnya penuh2..
7. Siap!sejukkan dalam peti ais..






So easy!!kalo kejar masa nak masak untuk guest bolehla buat ni..tapi make sure koktel tu dah buang la air2 nya dulu ya..kang lembap semacam lak puding kastard koktel korang nanti..heheh..


Selamat mencuba resepi sembrono saya ni..:))

14 comments:

[PCL] said...

emm dap dap nyerrr!!..senang ..ehh mudah sangat...mudah lg kalau dah tersedia dpn mata nih...slmt berhujung minggu.

CaDLyNN said...

lin selalu sgt buat puding koktel ni kalau my family ade ape2 event..wakakaka..dah mcm wajib..but actually..sebab itu je yg lin tau buat..hahahahaha

mummycda said...

Puding memang pabret akak....nanti nak try la resepi pretty...bole yer...:)

Hani Syahani said...

nampak sedap je tu Yana, nak try tp mls..campak sini sikit Yana !! hehehe

Aishah Jahirah said...

lama xmkn puding..terliur le pulak tgk..;)

Myra Jay said...

Sedap sepecially makan masa sejuk..
Nyaman je tekak ;D

Mr.Clive said...

mmmm...yyyyyummmyliciousss!!

Prettywrite said...

hahaha..nak yg tersedia kena g kedai la..hehe

Prettywrite said...

haha..oo lin selalu buat eyh..ok la tu..atleast taw dari taktaw lansung kan..;)

Prettywrite said...

hee..boleh sgt k.cda..silakan..:)

Prettywrite said...

uih..memang sedap!!hahaha..cukup ke campak sikit?keh3..

Prettywrite said...

hehe..boleh buat nt kan kak..

Prettywrite said...

betul tu k.myra..memang yana pun makan sejuk2 gak..fresh jer rasa..:)

Prettywrite said...

hehe boleh buat tagline dah ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...