01 July 2012

Jahitan Manik Pertamaku

Assalamua'laikum..


Alhamdulillah..at last i managed to finish my not so first ever jahit manik..kui3..sebelum2 ni ada pernah jugak jahit tp tak seserius this one lah..:)..sekadar melepas batuk di tangga(eh kenapa tangga?huhu)..


Ambik masa 1 week gak la nak siapkan ni..biasala beginner..dahla kerja kan..memang tak larat..tunggu weekend jer saya jahit..lagi2 takder upah..baju kakak saya kot..keh3..so on 30th June 2012 (3.30am) siap la manik ni..sampai sakit2 belakang ni haa..adoii..



Tak lawa mana pun..banyak lagi nak belajar..sekarang ni pun banyak refer website yang pro jahit2 manik ni..tengok pattern diorang..saya kan buta seni..nak tengok corak macamana yang mampu saya buat la..huhu


Penat memang penat!tapi berbaloi bila buat something yang kita suka ni kan..insyallah it will be my second source of  income..errr..nak tahu tak saya dah dapat tempahan jahit manik untuk raya ni..hehehe..kelakar tapi dah orang nak insyaallah im willing to do my best..;)


TQ Allah for this rezeki..tq juga Joja sebab sudi memberi tunjuk ajar pada sahabatmu ini..:)

33 comments:

mummycda said...

Cantik la pretty...akak pun berhajat nak jait manik tuk baju raya...hihihi...

Woofer Storm said...

pndai jahit sis,,buatkan tuk sy boleh?hehe kreatif la^^

#slmt mlm^^

eLL said...

amboi yana siap ada juntai-juntai itu kelass kau, aku takdo. hahaha, serius cantik. hai, kalau akak, memang tak jadi la benda tu. setahun buat belum tentu jadi lagik.

tepuk-tepuk, memang comel lote.

ummiarissa said...

jahit manik ni memang kena sabar...lagi satu lagi kreatif kita buat lagi cantiklah jadinya...kena banyak berfikir dan conteng-conteng atas kertas dulu idea...akak doakan..semoga lebih berjaya ye yana...baguslah yana ni..

Cik Lia Lomi said...

Kak yana, okeylah tu cabtik. Lia pun pernah try jahit manik, memang payah buat ni..

#kak, Lia dah emel tau, try cek lah.

Aishah Jahirah said...

teringin nak jahit gak...tapi tangan mmg xberseni...kikiki nanti2 la try kot2 jadi le...oke la tu yana...

CaDLyNN said...

fuiyo...hebatla yna..meh ajar lin pulak..

Pengetua Speaker Sekolah said...

nak mintak tolong jhitkan manik kat baju mlayu utk raye taun nih boleh..hehehe

♥ainie muniera♥ said...

wah! lawa la . nty bole tempah . muwehehehe^^

Kesuma Angsana said...

congrat.. cantiklah tu.. saya pun x pandai buat.. selalu anak dara yg form one tu yg rajin buat...

Myra Jay said...

Rajinnya Yana ;)

Nak raya ni elok ambik tempahan kan :)

Ujie said...

tahniah yana!

kalau tau jait manik ni..mmg mahal upahnya kat sini. akak ni pulak mmg tak minat..Kalu kakak akak mmg minat, abis sume baju dimaniknya.

pok amai-amai said...

Amboi mak! Berbakat sungguh! Sy? Jgn hrplah....

mummY daniSha said...

wahhhhh pasni bolela bukak bsns hee

atuk said...

Assalamualaikum Pretty

kalau letak kat baju melayu...cantik tak...

Mr.Clive said...

peeewittt!berbakat!!heee~

Prettywrite said...

tq k.cda..tp yna rs tak cantik lg tu..buat la kak..mesti puas ati dapat tengok hasil kerja tangan sendiri :)

Prettywrite said...

boleh sgt achie..bak sini baju..jadi ke tak , taktaw la..hahaha

Prettywrite said...

ala k.ell belum cuba belum taw kan..yna buat tu pun ambik masa seminggu..hahaha..
tq k.ell..biasa jer tu..:)

Prettywrite said...

betul tu k.ida..memang kena sabar banyak..nak2 time benang simpul..hu mak ai..rasa nak gunting baju..heheh..tq tips k.ida..trima kasih atas doanya..amen..

Prettywrite said...

ya ke cantik..tq ya lia..tak puas hati lg tu..byk lg nak belajar..:)..ha'a kan buat benda ni memang rumit n kena byk sabor..hehe..

ok .k.yna dah dapat emel lia tu..tq

Prettywrite said...

cuba la k.syah..yna dulu macam akak gak..rasa tak mampu jer..padahal belum cuba lg..dah buat alhamdulillah Allah permudahkan..:)try la..

Prettywrite said...

haha hebat apa nya lin biaso jah eyh..;)
nak ngajar ke?kena caj mahal ni..hahaha

Prettywrite said...

bulih sangat mirul eh..haha

Prettywrite said...

hehe boleh insyaallah..

Prettywrite said...

tq kak..wah..anak akak pandai jahit manik?respect la kat dia..muda lagi dah pandai buat ni..yna ni tua2 baru nak belajar..huhu

Prettywrite said...

terpaksa rajin k,myra..hehee
tu la..skrang pun dah ada tempahan..syukur..:)

Prettywrite said...

tq k.ujie..:)
yna ni jahit kat kampung jer..harga biasa2 jerla..memang kalo dah minat kan..abes la baju jd mangsa..keh3..

Prettywrite said...

haha baru belajar ke k.fara..takder bakat pun..

Prettywrite said...

eheh bukak biznes slow2 k.mas..:)

Prettywrite said...

w'slam atuk..
cantik jer..nak letak ker?meriah la baju atuk nt..hehe

Prettywrite said...

hahaha..tq clive..

ctk said...

ada bakat terpendam kamu ni..hehe...kan best lau kamu leh tlg jahitkan tuk ct...haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...