18 June 2012

Nak Beli Aircond..Mana Yang Best?

Assalamua'laikum..


Lorr..pehal pulak tiba2 cerita pasal aircond ni..?jual aircond pulak ker Mc Na?haha..oh tidok..tidok ya!cerita dia senang jer..tadi ada pakcik datang servis aircond..while dia dok cakap2 dengan bos pasal aircond nih so i pasang telinga la kan..take note!hehe..ilmu ok..so tak salah pun curik dengar..then lepas tu baru saya..ooo tahu la sikit2 pasal aircond..atleast kan?dari tak tahu lansung?;)..saya suka macam tu..mana baik cepat2 serap ke kepala..yang buruk ignore jerlah..buat apa citer buruk orang kan?


So from the conversation pakcik tu bagitahu la pasal aircond mana yang ok nak pasang kat bilik technician kat belakang tu..aircond yang diorang guna entah zaman bila rosak teruk..then pakcik tu kata kalo nak ok ambik hitachi..ada warranty(compressor) sampai 7 tahun..lama kan?then warranty barang2 dalam aircond tu pulak 2 tahun..


Tapi mitsubishi pun ok..cuma spare part mitsubishi ni problem sikitla..susah nak dapat..tapi dengar mitsubishi pun dah gah semacam jer kan?tiba2 nampak lancer..padahal citer pasal aircond..patutla rasa gah..hahaha..sengal!


Then lagi pakcik tu kata kalo misalan nak beli aircond contoh macam mitsubishi dengan york price sama dalam RM1100 kena tahu BTU pulak berapa nak compare..BTU mana lagi besar..lagi besar lagi baik..BTU apakah?hehe masa dengar tadi tak tahu apa2..cepat google then tahu lah BTU = British Thermal Units..nak kira BTU caner?macam ni..pergi kat website ni..baca n kira sendiri..hahaha..tak reti nak explain!!:p


Lepastu kalo nak compare acson dengan york..better pakai york..sebab apa?itu hamba kurang pasti pulak..tapi ni antara yang murah la..and both pun ok sebenarnya sebab senang spare part kat mana2 pun ada jual..kira evergreen punya..ada sokmo..hehe


Oklah tu jerlah info nak share..ni bukan TIPS nak beli aircond tahu?tahu?tahu?hehe..saya cuma share apa yang saya dengar jer..sekurang2nya kita sama2 tahu kan..nak tips macam la tak boleyh survey kan?hehe..tapi pakcik ni kata hitachi paling ok kot..and bear in mind sedikit mahal this aircond!and saya pun rasa akan pilih hitachi sebab nama dia tu comel2 jer..ekekeke..takdok kaitan..


Macam kat ofis ni pakai aircond acson..tak berapa ok..i mean untuk ruang legar macam kat luar macam saya dok ni..yang kat bilik bos ok jer..dia macam suits untuk room yang kecik2 jer kot..so manjang jer hawt!pakcik tu pesan kena tukar yang 1.5 punya baru ok pasang kat luar ni..1.5 apakah?1.5 hp kot..so now dah sedikit nyaman after service..tapi tak sejuk gak..biasalah kan..ofis kat langit..hoho..



p/s : pakcik repair aircond ni muka sangat2 innocent..saya seriously tak boleh tengok dia..nampak sayu jer..orang jujur kan..saya perati jer dia cakap dengan bos pun tak nampak riak2 ke apa..dia jawab call isteri dia kot(dia panggil umi..hehe) pun cakap baik2 jer..masa saya dengan dia jer kat ofis pun dia buat kerja dia jer..and dia explen sikit pasal ekon kat saya..takdernya dia tanya saya nama apa..tinggal kata mana semua..i like macam ni!mostly kalo orang lain sibuk tanya itu ini ngan kita..buat jerlah kerja kan..kalo saya bos saya dah bagi upah lebih kat pakcik ni..saya mudah simpati kat orang2 yang baik ni..huhu..semoga pakcik murah rezeki sokmo and anak2 pakcik berjaya dalam hidup dunia n akhirat..amen! :)

22 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

akak pun tak tahu dikk..

Rai said...

susah nak carik orang yang jujur dalam berniaga ni kan.. semoga murah rezeki pakcik tu sbb jujur..

akak memang kalah dengan aircond.. so far takde terpk nak pakai aircond kat rumah..pakai kipas je..tapi tatau la di masa depan kan..hehe..time tu boleh la yana kenalkan dgn pakcik ni..boleh tanya tips lagi..

Kazman / Sue said...

beli jenama york.... sure puas hati...

mummY daniSha said...

kat rumah pakai acson,york dgn panasonic...so far,york plg ok kot..cepat sejuk heheee..kalau panasonic tu lambatnye nak sejuk huuuuu

Onitsuka_hana said...

air cond apa ye..

eLL said...

murah rezeki pakcik tu kan.

tak tau la yana econ ape yg best. iklan kat TV tu York je la kot?

ayut said...

hahaha..pakar mendengar Yana ni..bgus2..mendgr leh dpt ilmu.tp kalau ayut,alang2 mendgr tanye je trus..hahaha.duk kat ofis bwah aircon.mmg sejuk jela..tak kisah dh jenama apa.hihihi :)

Ummi Iman said...

Askm. Terima kasih singgah :) brand yg pakcik tu bgtau semuanya ok. Ramai org guna york sebab tahan lama dan lasak. Tp compressornya bising sikit. Pernah dgr brand midea. Aircond brand Korea. Kwn akak kata bagus cepat sejuk. Akak pun beli mmg cepat cepat sejuk. Kalau pasang dalam bilik belakang buka pintu, satu rumah boleh rasa. Yg satu lagi beli brand toshiba. Kecewa sikit. Ada masalah. Mula2 pakai sejuk. Dah lama kurang sejuk pula. Aircond ni kalau guna 1hp jimat sikit elektrik. Kalau 1.5 dan 2hp tinggilah bil.

IntaNBerliaN said...

alamakkk sy pun xtau bab2 ni...

ummiarissa said...

oh...elokle buat entry ni,akak sedang berkira-kira nak pasang air-cond kat homestay baru tu...memang tak tahu langsung pasal benda ni...yang akak tahu mesti sejuk macam salji...he he he

mummycda said...

macam2 jenis air-cond kan....hitachi okey senyap jer...tapi akak pakai samsung...okey gak...save elektrik...up 20hinggit jer dari bil sebelum pakai econ..mungkin akak pakai kejap kot setiap mlm 1-2 jam jer pastu tutup...kalau pakai bayak mesti bil melambung....huhu

Pengetua Speaker Sekolah said...

bilo la aku buleh bli aircond nih...huhu

Azlan Strider said...

tak sure plak bab2 mechanical nie..hehehe..tapi bnyak projek sy involved gunakan acson or york..maybe sbb economical kot..hehehe

Regards,
-Strider-

LydSunshine said...

Ooo...ekon hitachi ke paling best? Selama ni biasa tgk brand acson tu la jugek dgn york. Wp entry ni awk kata bukan nak cerita pasal tips beli ekon, tapi secara otometik mmg ada tip jugak la. :) mekasih, good info.

Ujie said...

Yg angka2 tu dia punya 'power' kot. Kalo nk beli kena tengok besar ruangan kita. Kalau ruangan besar..power kena yg lebih, baru boleh cpt sejuk.

Akak baru beberapa bln beli mobile aircond sbb tak tahan panas..bilik atas rmh dua tingkat mmg panas & bahang.

Izan Ishak said...

kak izan pun mmg tak tahu langsung bab aircond2 ni... mekasih utk info yg berguna ni ye yana..

Mr.Clive said...

perghhhhh sudah tua gilerr bunyi...ekekekeke

i pun xpasti...soweeee... >_<

Ann Ishak said...

best jugak bila tau pasal aircord ni ek...

Myra Jay said...

Tak tahu sangat bab ekon2 nie..hehehee

Tp rasanya Acson ok..

[PCL] said...

kenalkan sy dgn pakcik tu..emm sy nk berguru bab2 lain n sikap cool dia tuh.., bab ekon xpe sy dah tau sket2 M&E basic..

Aishah Jahirah said...

xtahu pasal aircon....bagus pak cik tu xkedekut pengetahuan...share je dgn org...

ctk said...

dh mcm tips da...mmg berguna tuk org yg nk bli aircond...hehe


*bgus lah layanan pakcik tu...hope murah rezki pakcik :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...