27 February 2013

Ubat Ulser Mulut.

Assalamua'laikum..


Suffered for ulser mulut for about 3 days dah. Memang tak letak apa2 ubat pun unless minum plain water jer tapi tak banyak jugak sebab hujan tak berenti n sejuuuk sangat! Tak kuasa back and forth to toilet frequently...tak sanggup!hehe.


Dok pikir2 dah berapa hari nak buat macamana lah nak bagi sembuh kan. Yang ingat letak garam kat ulser tu. But i surrender lah kan. It's just like you suicide yourself lah kalo boh garam tu! Hahaha. Penakut. ^_^


Then baru teringat, masa kat udm dulu quite often juga kena ulcer, almost monthly okeyh? Dasyat kan? Stress belajar kot, takpun heartbroken disease..agaga. Stress boleh sebabkan ulcer taw! Hati2.


So time kena ulcer tu memang basically tak ambik apa2 ubat pun sebab takut! Hek3. And saya memang jenis ignore bab ubat ni selagi boleh bertahan. Just minum air je banyak2 and it works lah cuma ambik masa dalam 2,3 days mcm tu.


Until 1 day, saya kena ulcer yang teruk sangat, and banyak siap yang bgesel2 ngan gigi tu alahai..memang tak tahan la masa tu. Tak keluar bilik pun. Dah la time exam , memang takleyh nak concentrate apa pun. Lepas tu minta tolong my friend kot saper2 ada ubat ke kan, and luckily they told Ada( Suhada), my classmate baru je sembuh ulcer lepas guna bonjela!


Lantas berlari2 la daku ke bilik Ada di aras 3. Alhamdulillah Ada bg guna and i took that bonjela back to my room, with her permission. Balik bilik terus letak dekat ulcer, sambil letak sambil nangis! Hak3. Pedih tahu? Tapi bertahanla.. Lama2 the pain was gone.. And within that night jugak boleh study untuk test esoknya.


Then the next day dah boleh hidup normal berhuhar2 with my geng macam biasa, sampai kena marah dengan 'jiran2' sebab bising time diorang nak study. He3. Keji sangat sweet memories ni pun.. ;)
Oh udm, i miss u hardly! Tapi udm da tak wujud, dah tukar nama ke unisza. I grad my dip dgn udm. Esok2 anak2 tengok gambar convo dyorang tanya "mommy, where on earth udm is?"
haaaa speaking london u anakku..hahaha..


Ok lah, panjang betul kisah bonjela ni sampai tak rasa sakit kat mulut ni..hehehe. Dekat setahun tak kena, kes kali ni sebab tergigit bibir je time cakap..kah3.. Nok geroh ore kelate kata. Harap2 recover cepat la, malas nak boh ubat2 bagai..takut pun ya..kwa3!

6 comments:

C.T.K said...

xprnh guna ubat ni...ltk garam je slalunyer..tp lme r nk tnggu smbuh..hihi

Ummiarissa Mahdi said...

akak pun guna ni...mula2 pedih..kemudian okay...rasa kebas,,,

:: Mrs.Eady :: said...

mkn bubur pun pedih kan...semoga cepat sembuh..

Prettywrite said...

ct,
alamak..tak seksa ke boh garam tu?hehe

Prettywrite said...

k.ida,
yup betul! Pedih mula2 jer lepas tu ok la kan..

Prettywrite said...

k.izwa,
a'ah..thanks kak..ameen insyaALLAH.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...