25 February 2013

Sup Sayur Sedap dan Simple

Assalamua'laikum..


A very quick entry while waiting Isya'. Hehe, about sup sayur @ sayur air. Actually takder apa nak cerita pun, nak update resepi saja. Ahhahaa..


Dedicated to those yang tengah diet, here we go the recipe:

Bahan2:
- Seikat sawi ( potong kasar)
- 1/4 kubis (potong kecik2)
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 labu bawang besar
- Segenggam ikan bilis (tumbuk)
- Sebiji telur
- 1 sb sos tiram
- 1 sk garam halus
- Air (terpulang nak boh byk mana)
- Sedikit minyak , utk menumis


Cara2:
- Panaskan kuali n masuk minyak
- tumis bawang putih hingga kekuningan
- masuk bawang besar, tumis hingga sdikit layu
- pecahkan telur ke dlm kuali, kacau2 sampai hancur n tak melekat
- masuk sayur, air, ikan bilis, garam dan sos tiram.
- kacau2 sampai sebati, n biarkan sayur seketika..dan siap!


Senang jer. Tak sampai 10minit pun masaknya. Cuba okeh? This is one of my fevret dish, and the one that i really PRO to cook laa... Hahaha. Boleh juga tambah apa2 benda lain yang kalian suka ya. Lupa pulak nak boh cili tadi..huhuhu. Makan gitu aje tanpa nasi pun best! Nak boh lauk2 pun best! Be creative edit ur recipe.. Winkss!;)

6 comments:

C.T.K said...

baru je mkn tadi! mmg sedap.hehehe

Ujie said...

Lama dah tak msk sup sayur gini. dulu memula kawin nilah lauk yg slalu buat..cuma beza sikit, akak tak letak sos tiram.

faraherda.razalan said...

Wah! Resipi. Mkn nasi dgn sup ni panas-panas. Pastu ade lak ikan bakar dgn sambal belacan. Peh!

Prettywrite said...

ct,
oh, same menu! Hehe.

Prettywrite said...

k.ujie,
ni je la yg yna reti pun..hehehe.. Boh sos tiram nak tambah sedap sbb nak boh pak aji memang jarang guna..

Prettywrite said...

k.fara,
memang yna makan dgn ikan bakar, n sambal belacan pun kak..taw2 jer..hik3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...