22 March 2013

Semanis Kurma | Bibik Oh Bibik

Assalamua'laikum..


Baru lepas tengok semanis kurma dgn tajuk bibik oh bibik malam ni.
Sebenarnya selang2 tengok dengan citer slot arca kat tv2, cinta kau dan aku. Oh sungguh emosi, sedih, pilu ok citer ni! Ok dah menyimpang, balik ke dunia nyata.


Tadi panelnya pun best, wardina dan suami;ikhwan dan ustazah norhafizah. I loike semuanya. Ok long story short, tadi a caller puan Tina tak silap dia bagitahu dulu ada bibik lepastu bibik tu dah lari.
Beliau ambik bibik masa pregnant anak ke 4, n lepas bersalin n dia kerja bibik la ambik alih jaga her baby. Tapi yang buat dia musykil ialah bila one day bibik tu sms bagitahu yang dia pernah susukan
baby kakak tu and benda tu
mengganggu fikiran beliau, so beliau nak tahu hukumnya macamana.


So ustazah Hafizah cakap, better tukar number phone or putuskan apa2 hubungan supaya bibik tu tak boleh contact lg sebab benda tu nampak macam sengaja nak ganggu emosi puan Tina. Ustazah juga pesan supaya tak perlu nak terlalu fikir benda tu sebab di luar kawalan beliau. Dalam islam pun tak galakkan kito korek benda yang kita tak jelas, sebab dalam islam menghukum untuk perkara yang jelas sahaja bukannya samar.


Wardina pun setuju dgn apa yang
ustazah cakap and dia macam sangat musykil entah2 bibik tu tak betul. Ki3. Wardina kata entah ya entah tak bibik tu susukan baby tu sebab air susu ni anugerah dari Allah and bukan senang2 nak ada. Nampak macam saja nak mainkan emosi puan Tina tu. Then AR.Ikhwan cakap untuk apa dia mengaku sebagai ibu susu sekalipun apa dia dapat??huhu sungguh pelik.


Anw, tak sangka ada juga kes macam ni kan. So pada yang ada bibik berhati2lah. Ada yang anak2 lebih rapat dgn bibik dari parents sendiri and mcm2 lagi lar kan..i dnt wanna elaborate it coz saya tak pernah berbibik2 bagai neh. In fact, saya sendiri la jd bibiknya
punnn..hahaks!


Tapi wardina n ustazah pesan, nak ambik bibik kena tentukan kriteria apa yang kita nak. Kena ada limit between majikan ngan bibik, and terapkan ciri islamik ofcos la kan. Selagi tak jumpa kriteria yg kita list out, that's mean kita belum/tak ditakdirkan untuk ada bibik. Tapi untuk yang ada bibik wardina pesan layanan kena sama macam keluarga sendiri. Like apa you makan bibik makan, apa you pakai bibik pakai, you naik flite 1st class,
bibik pun sama. But Ikhwan added, 'tapi kami pun tak pernah naik 1st class' heheh sempat cover..


Ok la berjela2 i summarize, biasala
sharing is loving kan..haha.. and i love to do this,it's ok even nobody pun yang nak baca.*sigh*


Semoga dapat bibik yang baik dan
solehah ya. Mcam nak jodoh yang baik kena doa dan selalu minta pada Allah, begitu jugalah dalam urusan mendapatkan bibik yang baik ya. Semoga dimudahkan urusan untuk yang memerlukan pembantu. Bibik bukan hamba ya, dia hanya membantu urusan
kehidupan kita. Kita? Eh?huhu.


ok dah got to stop now penat menaip.
Hek3.

7 comments:

Nastyna said...

I baca... walaupun tak pernah berbibik, tapi menarik cerita ni :D:D

Prettywrite said...

Nastyna,
hehehe terharu ada yang baca..thanx yea.. :)

Sue-Rya Qistina said...

menarik! tapi cuma zaman skang ni nak amik bibik pun kena berhati2. dah bnyk kes skang ni. officemate punya bibik dah 3x bertukar, semuanya lari. pdhal dah bagi tempat tinggal, makan minum. tugas dia cuma jaga anak2 je. kerja2 rumah x perlu buat. huhuhu

Prettywrite said...

Nastyna,
hehehe terharu ada yang baca..thanx yea.. :)

Prettywrite said...

k.sue,
menarik ke?hehe..ya btl tu, kakak yna pun dah 2x bibik lari last2 decide manage sendiri a.k.a anta nursery n transit anak2 kt nrsry smpi blk keje.maybe costly skit tp takperla lebih terjamin kan..

:: Mrs.Eady :: said...

tak pernah ade bibik..

Prettywrite said...

k.izwa,
salute akak! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...