28 September 2012

Gulai Lemak Ikan Puyu

Assalamua'laikum..


Dua hari lepas ma ada masak gulai lemak ikan puyu for lunch and dinner at once la kan..so i intentionally upload la ke fb then tag my siblings semua..saja kan..pastu dorang dok terliur semer n ckap tak sabar nak blik kampung..sekali tengok comments n like bkn siblings jer, kawan2 my sis pun sama pkat dok terliur nak makan..ha3..jahat kan..


Mahal k ikan puyu ni..rm 3.50 sekor..pheww..kelas ko puyu..ha3..


Ni i put recipe for refference kot ada yang tringin nak msak jugak..eh nak gitaw, if i told my mom yg msak doesnt mean i xreti nak masak ni..reti tu tak jugak tp bolehla..penting ke bagitau ni?wakaka..ok mmg tak pandae masak pun..ha3..

Recipe:
bahan blend: 4bji bwg merah, 2 ulas bwg putih, 1/2 inch lengkuas, 1/2 inch kunyit n 5 tgkai cili kering yg direndam.

Lain2: ikan puyu besar 2 ekor, asam keping sekeping, garam kasar 2 sudu, gula 1 sudu, pucuk kesum 1 tangkai,santan separuh kelapa..pandai2la perah jd byk mana..hehe


Cara masak:
-masuk santan dalam periuk, msuk bahan blend tadi..
-masak hingga menggelegak..kena kacau2 sokmo..
-masuk garam,asam keping n gula..
-lepas menggelegak perlahankan api
-masuk ikan n pucuk kesum..
-kacau2 sikit lepastu biarkan masak dalam 10mnit g2 la..

Siap!

Senang je kan?kalo sy instead of ike puyu,ofcosler i choose keli for gulai lemok ni..keli best ok!lg best tak serabut dgn tulang bsepah kat isi mcam cik puyu..he3..TAPI...puyu lg manis la..haha..


Ok la tengok jam?..nak tunggu subuh ke nak tido ni?..excited for tomorrow..critical imsomnia..hehehe..

7 comments:

Ujie said...

Pergh..sungguh menggoda! Akak ni dah le spesis suka msk lemak ni. tapi blm penah mkn puyu.

*yana subuh2 dah buat entri eh..serious punya insomnia ni.

Aishah Jahirah said...

akak kalau ikan wat masak gulai, kari dan kuah2 ni tak berapa sgt....tp sedapnya tgk..yana apa yg excited tu?

Rai Ourkizuna said...

ingat yana masak..eksaited da akak nak datang cuba nanti..kikiki..

eh akak tak penah makan ikan puyu rupanya..

Mak Wardah said...

Alamak yana, lama betul tak makan ikan puyu, terliur tekak akak

Suliana Sulaiman said...

tp kat sni puyu susah nak cari la plak..

hnahdy said...

hana kalau masak lemah kureng skit...

ayut said...

sdap ea ikan puyu ni?mahal bnor smpi...tak pnah mkn lg...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...