30 November 2011

Teringin Menjadi Yang Lebih Baik

Assalamua'laikum(baca versi jawi)..



Those who know me actually tahulah aku ni macamana..aku sendiri pun tak tahu nak describe aku ni jenis orang yang macamana but mereka-mereka cakap aku ni type yang gila-gila begitu..sengallah jugak..nakal pun bolehlah if nak categorizedkan..


Yes lah aku tak boleh nak nafikan perangai sebenar aku macam tu..ya lah dari dulu lagi dah terbiasa kan..family pulak memang jenis yang huhar gitu so takderlah yang lemah gemalai tu haa..so macamana pulak tiba-tiba aku nak jadi lemah lembut memang beyond the capabilities lah kan..hehe..


But, even aku jenis sengal begitu..aku harap itu semua masa lalu aku lah..rasa-rasanya memang tak boleh nak totally change diri ni 100% like girls yang so graceful and gentle out there sebab itu memang diri aku..cuma aku nak belajar limitkan diri ni dengan something yang tak berapa properlah dengan aku yang berstatus wanita islam ni..


Aku sedang berusaha untuk :
1) menutup aurat dengan lebih sempurna
    - pakai sarung kaki
    - pakai sarung lengan
    - pakai tudung tutup dada and tak jarang
    - pakai baju yang labuh dan longgar and tak nipis

2) menjaga percakapan 
3) menjaga hati orang-orang yang sayangkan aku
4) membantu orang-orang yang memerlukan walaupun di saat aku susah
5) melatih diri supaya banyak bersabar
6) menjauhi sifat marah dan mengeluarkan kata-kata kesat
7) bersyukur dengan segala nikmat dan ujian
8) mengingati mati
9) mohon setiap masa untuk Allah ampunkan dosa
10) menjauhi perkara yang melalaikan
11) menjauhi hiburan yang melalaikan
12) banyakkan mengaji
13) solat dengan sempurna dan khusyuk
14) perbanyakkan solat sunat


Dan banyak lagi sebenarnya untuk aku usahakan..sebabnya aku ni manusia yang lemah kadang tak mampu nak mengawal diri..no matter what semoga aku terus diberi hidayahNya kerana tujuan hidup kita ni sebenarnya akhirat..kalau aku tak ada bekal untuk dibawa ke sana apa sajalah yang dapat bantu aku ke jannahNya nanti?:(


Sifat gila-gila?masih sebati dengan diri aku..itu tak jadi masalah asalkan berbatas bukan?so apalagi yang menghalang kita untuk berubah kan?marilah sementara mood tahun baru hijrah ni masih terasa..:)..semoga Allah sentiasa bukakan hati aku dan juga kamu untuk sentiasa meningkatkan keimanan yang selalu turun naik ini..insyaallah..


2 comments:

zailamohamad said...

Alhamdulillah..teruskan dik..jangan mudah putus asa..kumbang bukan seekor..kalau kita ikhlas, insya allah Allah akan beri yang lebih baik lagi dari tu

Prettywrite said...

terima kasih kak zaila..mudah-mudahan yna istiqamah dengan penghijrahan ni..aamin..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...