29 March 2012

Abby Tutup Aurat

Assalamua'laikum..



Maaflah mood saya agak ke laut, ke gunung, ke hutan pulak sehari dua ni..tapi takper kan lagi suka dari baca panjang2 kan?heee..bw pun kureng..nanti before balik saya settlekan eyh sebab esok saya dah cuti..weekend..;)


Tertarik tengok kawan2 up entry pasal Abby Abadi dah bertudung..alhamdulillah..but actually saya dok pikir2 macam malas la kan nak buat entry artis2 nih macam tak best..macam tak rare la blog saya kan buat yang semua orang buat..hahaha..tapi takper saya buat style saya jer lah..


Bagi saya..saya suka Abby!suka dengan ketabahan dia..more to kagum actually!bayangkanlah apa yang dia alami before this kan..so struggle she going thru this life..dan sila tahu jugak saya benci Memey!!hahaha..sorry Memey..an uncontrolled feelings..kui3..


Apa yang Abby lalui akhirnya mendekatkan beliau dengan pencipta kan..itulah hikmahNya..kalau tengok Abby selalu pergi majlis2 agama untuk belajar..sangat2 tabik!saya sendiri pun tak buat macam tu..


Tapi as for me, sekarang Abby dah bertudung saya tak kagum pun..sebab before this pun dia dah bertudung sekali-sekala time pergi majlis agama or dalam drama sendiri..pendapat saya, saya bersyukur sebab Abby dah terbuka hati untuk menutup aurat..itu lebih jelas kan..:)


And i hope and really hope that Abby Abadi akan maintain lah dengan imej muslimah yang dimiliki sekarang..and....jugak..hehe..ini semua doa k..saya harap Abby menutup aurat dengan yang sepatutnya..no make up tebal2..no pakai yang tak proper..just wearing the loose one style itu lebih bagus..


Artis tu kan idola..:)..macam irma hasmie..saya suka perubahan dia..drastik tapi cukup indah dipandang..tak ada gaya barat sangatlah walaupun bertudung..


Jangan berbangga even kita dah bertudung tapi pakaian kita masih tak menepati piawaian islam..jarang..tak tutup dada..baju yang ketat2..pakai belt2 semua tu sebenarnya still menampakkan aurat kita..


Sama2 lah kita jaga apa yang patut jadi milik kita..entry ni bukan untuk Abby Abadi semata2 ya..sekadar selingan manja di petang2 time idea tak ada nih..huhu..


To Abby : eh kak Abby lorr..heee..: selamat kembali..:) may Allah bless your days and please no act with lelaki ajnabi lagi..rezeki Allah itu luasss...please~~~~~:x

Melepaskan

Assalamua'laikum..



Dunia ini bila suatu hari penuh dengan tawa ria
Maka pada keesokkannya harinya
Akan penuh dengan tangisan
Alangkah buruknya negeri dunia ini..

barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah, nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar  [65:2]. Dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah nescaya Allah akan mencukupkan (keperluannya)nya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan (yang dikehendaki)Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.[65:3]
[Surah At Thalaaq (65) : 2-3]




28 March 2012

Tahun 2012 Tahun Melawat Kelantan

Assalamua'laikum..



Dah lama cari lagu ni..akhirnya ada jugak di youtube..pada yang tak tahu tahun 2012 ni juga tahun melawat Kelantan..sesiapa yang belum datang Kelantan jemput2 lah ke negeri taman serendah sekebun bunga ni ya..kami mengalu2 kan kedatangan anda semua..:)


Lagu Tahun Melawat Kelantan-2012.. (naik seh dengar lagu ni..hahaha)


Tahun 2012 tahun melawat Kelate~~

pusako seni disanjung..
warise budayo dikendong..
syariat agamo dijunjung..
negeri kelate negeri terulung..
:x



Anok2 KELATE hok mano lamo tok kelik tu sila lah jengah kampung halame anda..;)

bye2..:)




Nasi TNB

Assalamua'laikum..





Ado ore blanjo 'nasi tnb' arini..rezeki..:)..pelik sangat namo nasi tnb..dio kato sebak kedai nasik ni dok alik belake bangune tnb kota bharu..heheh..


Tok kesohla dok rate mano pung..hok peting kenye peghuk sene ati doh aghini..;)
timo kasih hok jong blanjo..ilabyu sokmo..hahaha..ore tino deh buke ore jate..lalala..

Takdir

Assalamua'laikum..





"Wahai Tuhan yang membolak-balikkan hati tetapkanlah hati kami dalam agama-MU"


26 March 2012

Again...Stong Hill

Assalamua'laikum..



15 March 2012-Thursday
 Ambik cuti hari Khamis yang sampai sejuk beku kaki tangan tuh menuju ke sini sekali lagi..dulu dapat masuk entrance jer kan..haaa now dah boleh berendam2 dah walaupun sekejap..sebab ma tak bagi lama2 nak pergi rumah pakdik pulak lepas tu..huhu..


akhirnya dapat jejakkan kaki kat dalam nih..:)..gambar tak ready pun takporlah signbod tu yang penting..hahah

kakak n ciksu..jangan silap mentafsir yang mana satu ciksu mana satu kakak yer..eheh..


family k.tie..omak eh lobih excited dari anak2..hoho


perempuan penakut air..hak2..k.tie saya mengucap jer dengan saya sebab nak jalan kat air tu pun 'ngakok' di batu..hahaha..memang saya takuiiiit k tempat air2 nih..kalo dengan kawan2 memang surrender tak pergi..takut  terover happy nanti jadi apa2..seraam..



makcik tukang jahit yang tak jahit2 lagi baju guwe..hahah


mandi kejap jer..agak2 basah kepala sudah..nak rasa sejuk air terjun jer..heee..hariz,ika, ciksu dekat jambatan gantung..gayat okeh~ahah..


pokok hutan apa benda tah belakang tuh..besaarr..ni otw nak turun bawah dah ni..


depan pejabat pengurusan gunung stong..hehe macam muzium jer gayanya..


Dah mandi kat bilik air semua tukar baju gerak ke rumah pakdik pulok..tp ni actually gambar nak balik rumah dah ni..hehe..dah salin kulit..


Siapa yang ada penyakit mengah @ semput tak digalakkn pergi gunung stong ni..nak sampai ke air terjun dia tuh punya la tinggi kena daki tangga..dahler daku ni penggayat..hak2..kejap2 benti, kejap2 benti la pesennya..tapi ramai jugak yang pergi untuk daki gunung tengok siap bawak backpack semua..i mean daki sampai puncak la kot..phewww..idok la saya..kecuuuuuit peruttt..hahaha~



p/s - gambar tuan tanah telebih2 pulak kali ni..hahaha..nak buat macamana tak ada gambar org lain nya..bubuh jelah gambar sendiri..:p






Lunch

Assalamua'laikum..




Lunch tadi makan ini saja..dutch lady coffe flavoured milk n nestle crunchy bite wafer..


nak makan yogurt sebenarnya tapi takdek stokkk!huwaa knaper dalam minggu ni semua yang saya nak asyik tak dapat jer...?


nasi sedap restoran sri inang pun tutup sampai harini..sedih..tak lalu nak makan nasi lain..makan yang mengarut2 ni pun jadi lah..alas perut..hehe..


dutch lady coffee tu sangat sedappp!tak muak!nak lagi..nak lagi!!haha..harga ? rm 1.80 coffee..wafer tuh rm .50sen?murahnya..?ke salah kira?hehe..

Kahwin Lagi

Assalamua'laikum..


Bukan kisah orang kahwin lagi satu eyh..kisah saya kahwin jauh sekali..tapi kisah my friend yang dah mengakhiri zaman bujangnya jugak, Wanie, pada 15hb yang lepas..


Actually tak tahu pun yang dia kahwin..tahu2 pun semalam sebab my sweetie pie :), Siti texting me..so Siti tanya saya pergi tak kenduri kahwin Wanie..saya macam surprise la kan sebab ya la tak tahu pun, tak dapat jemputan pun..tapi tak tahu la kot invited thru fb but tahu2 lah saya dah lama tak on fb pun..


Then tanya Siti dia pergi ke?dia pun sama tak dapat jemputan gak..ehehe..itu pun Siti tahu bf dia,classmate Wani n my schoolmate gak la, yang bagitahu..tak apa lah for me tak terasa sangat sebab dulu2 pun since primary to secondary tak rapat sangat dengan dia..tak sama kelas kan..


Siti pulak yang bersyahdu..kahwin senyap2 jer semua..Na nanti kahwin jangan lupa jemput orang..eheh..aduu sahabat punnnn..terguris hatikuh!ahaha..pikir pasal kahwin apanya hati kat icu lagi niii..:)) hurmm..


me n future lawyer, Siti Fatimatul Adawiyah..:)..nama secantik tuannya..lemah lembut lak tuu..ehehe jealous..saya ni lemah lembik..:p..

Peguam syarie..i kata if ada kawan2 ada masalah rumahtangga nanti senangla rujuk kawan sendiri..ahah!sengal~


Oh rindu kenangan when we first met up after 12 years last year!!pheww..lamanya kan..reunion kat sekolah pulak tu sambil bawak makanan n masakan masing2..imbas kenangan lama..masing2 dah macam2 kisah..ada yang dah kawin, dah ada kids, dah kerja best2..kagum!yang penting dah pandai masak dah semua...ahahaha!



Ini hanya suku dari kita..nanti dapat kumpul ramai2 lagi..lagi best..bila nak gathering macam ni lagi ni?huhuh..




Barakallah to our friend, Wanie..may Allah bless ur marriage till jannatullah..semoga jadi isteri solehah..:)

22 March 2012

Surat Dari Na Untuk Abe Kob

Assalamua'laikum..


Selamat membaca eyh surat cinta ni..maaflah kecik sangat kauorang klik gambar pastu nanti baca eyh..baru bleyh nampak tulisan tuh..ahah..



Yang pasti Na tu bukan saya..hhehe..tok tehe selok suko.. adula sapo punyo kkijo tulis sughat ni eyh?hehe


Tq semua komen2 dalam entry yang lepas2..semoga kebahagiaan jadi milik kita semua di dunia dan akhirat..:)


Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yg dusta." 
(Surah Al-Ankabut 29: Ayat 2-3) 


21 March 2012

Teganya Kau Menari Di Atas Tangisanku

Assalamua'laikum..



Tak tahu nak tulis apa..tapi nak jugak tulis something..dah tak boleh berenggang dari blog ni..hanya ini saja yang saya ada..hanya ini saja tempat saya meluah rasa..hanya ini!

Terima kasih pada semua kawan2 blogger yang comment dalam entry saya semalam..ya Allah..terharu, sebak, sedih, gembira semua perasaan bercampur baur baca komen kauorang semua taw..speechless dengan semangat yang kauorang beri pada saya..padahal siapalah saya pada kamu semua..hanya seorang stanger!

Terima kasih sangat2..sebenarnya kata2 yang baik itu lebih bermakna dari dapat hadiah yang mahal atau apa saja kan..saya hargai kauorang semua..semoga Allah membalas kebaikan kalian..saya tak henti2 nangis bila baca komen kauorang satu persatu..:)



               "Teganya kau menari di atas tangisanku
                 Kau permainkanku sesuka hatimu..
                 Sudah cukup cukup sudah
                 Daripada hati gelisah cintaku kau balas dengan dusta.."


Apa yang berlaku bukanlah satu kenangan yang manis untuk dikongsi tapi saya memang tak mampu nak tanggung lagi sebenarnya..saya dah simpan semua ni agak lama..dari tahun lepas lagi..saya simpan sebab saya anggap semuanya dah berakhir..tapi ia sebenarnya hanyalah sebuah permulaan untuk saya mulakan hidup yang lebih baik dari sebuah penipuan seorang lelaki..


Saya tahu saya ada kekurangan..banyak kekurangan saya..dia juga bukan manusia sempurna..tapi saya terima semua kekurangan dia..cacat di mata orang lain..saya kuburkan kecacatan itu..saya gali kebaikan dia untuk menutup segala cacat celanya..tapi semua yang saya buat sia2..


Saya ditipu hidup2..tahu tak perasaan tu macamana bila kita ditipu. dikhianati oleh orang yang kita sayang???hanya Allah yang maha tahu..saya tak menangis kehilangan dia..tidak sama sekali..saya menangis saya ditipu..itu sahaja..


Saya tak menyalahkan dia..salah saya juga terburu-buru terima cinta dia dulu..saya tak salahkan orang lelaki..saya tak tutup pintu hati saya..tapi kali ni mungkin tidak semudah itu untuk terima sesiapa di hati ni..hanya seseorang yang bergelar suami saja yang akan berada di hati selepas ini..lelaki yang baik..yang terima keburukan saya..yang mampu membimbing saya..tapi layakkah saya untuknya?huhu


Mungkin satu hari saya akan maafkan dia..masa akan merawat segalanya..saya pun tak tahu masa tu bila..buat masa sekarang hati saya sangat hancur..lebur..


Saya sayangkan dia hanya Allah yang tahu..tapi dia bukan untuk saya..saya terima..saya terima setiap perbuatannya..bukan saya yang berhak membalas perbuatan manusia..tapi hanya Allah!innallaha ma'ana..


Saya tak akan buat perkara yang bukan2 kerana benda ni..saya tak kalah dengan ujian remeh ini..cukuplah i have a happy family besides me, and a lot of supportives friends here and out there..cukup saya dikecewakan dan harap saya tak akan kecewakan orang lain dengan sikap saya..


Terima kasih semua!!!!ini entry terakhir pasal hati yang pecah berderai ni..hehe..lepas ni back to normal lah ya..alhamdulillah saya insan yang terpilih untuk bangkit dari kekhilafan masa lalu..



"Katakanlah Muhammad, Wahai hamba-hambaKu yang beriman! Bertakwalah kepada TuhanMu". Bagi orang-orang yang berbuat baik di dunia ini akan memperoleh kebaikan. Dan bumi Allah itu luas. Hanya orang-orang yang bersabarlah yang disempurnakan pahalanya tanpa batas".Az-Zumar, ayat 10.



~Jauh ku tinggalkan kisah semalam
Jauh ku tinggalkan duka kelmarin
Kusut jiwa menyesakkan dada
Kecamuk hati ini tak pernah ku luah
Ku mohon engkau pimpinlah kelemahan hati ini
Agar aku selalu di jalan redhaMu
Tak putus memujiMu
Moga tak Kau biarkan dan lontarkan diriku
Bersama mereka yang di dalam kemurkaanMu..~
....Lupa.. yang ku miliki semua milikMu ya Allah....


TQ kawan2 blog..u are so sweet than sugar!;)

TQ Anisa - memang sangat sedih semalam..harini dah kurang sedih..hehe
TQ Kak Hani - ehhee..nangis sikit2 jer kak..dah puas nangis..betul biar je dia kat atas sekarang
TQ Kak Niza - Yana memang patut bersyukur..insyaallah aamen atas doa tu.:)
TQ Kak Izwa - risau sikit2 jer tunggu kebahagiaan yang macam mana nak datang nanti..hehe..thanks for the shoulder ;)
TQ Kak Eda - insyallah masih bersabar..layan perasaan sikit2 jer..hiks..
TQ Kak Rai - syukur sangat memang betul K.Rai cakap sekurang2nya yana tak perlu nak hadapi suami yang tak setia..huhuh..jauhkanlah semua tu..
TQ Kak Fara - makin kuat nangis baca komen akak semalam..heee..tq so much..taknaklah meratap pasal dia banyak benda lagi nak kena ratap ni..hehe..aameen untuk doa akak tu ya..aduuuhh..terharu..ada ker bakal suami macam tu nanti..hee
TQ Cik Ngah - tak sangka kan kisah kita sama..tapi takper CikNgah dah bahagia sekarang..aameen..:)alhamdulillah banyak hikmah tersirat di balik semua ni..
TQ Kak Ujie - alhamdulillah Allah sayang Yana..sebak sangat kak..memang sekolah cinta yang paling bermakna laa..
TQ Cik Ika - insyaallah..terima kasih Ika atas doa tu..ehem entah siapa lah ya..hehe
TQ Clive - oh oh banyaknya pesanan penaja awak Clive..hehe..TQ2!alhamdulillah saya dikurnia rasa sabar hadapi semua ni..pleaseee..tak mungkin tutup hati k..saper2 nak ketuk silakan..ahah..joking~alahai siapa lah jodoh saya tu ya..saya pun rasa macam tu..mungkin dia tertinggal bas macam awak cakap..;)
TQ Achie - entahlah siapa Achie..manusia yang bertopeng..huhu..yup apa pun Allah ada bersama hambaNya ini..:)
TQ Hana - memang sedih hana..tapi nak buat macamana dah takdir..dulu kesian dengan dia..tapi tak sangka ini yang dia buat..mati segala rasa jadinya..:)
TQ Tatty - terima kasih sudi selami perasaan saya..:)..aameen untuk doa itu ya..saya pun harapkan jodoh yang jauh lebih baik dari dia..aameen~



19 March 2012

Antara Kawan dan Makan

Assalamua'laikum..



Terima kasih untuk Joja sebab belanja saya makan harini..waaahh..berbunga hati Allah murahkan lagi rezeki harini..itulah kan..bersyukur sangat..kadang rezeki ni kita nampak pada duit jer semata..padahal dengan cara dibelanja makan dek friends pun rezeki la jugak tu..alhamdulillah..


Joja..my beautiful friend yang belanja..tq darling..:x



Joja belanja dekat sini..Sup Belut Wakaf Bharu..tapi tak makan sup belut pun..masing2 order kueteow ladna and bihun rebus..




Dan jugak air kelapa..itupun bihun rebus saya tak abih pun..sebab portion dia ya Allah banyakkknya!semput nak ngabis..dahler saya ni jenis makan minum cerlang cerlup..eheh..cepatla kenyangnya..tapi food dia not bad lah..sedap!


and it's me..senyum dalam tangis..ehheheh..


Alhamdulillah..syukur..syukur..syukur..ada kawan melepak harini dapat pulak makan free..bunga-bunga hati..;)

Big Apple │ Ini Namanya Murah Rezeki

Assalamua'laikum..


Seharian dekat ofis semalam tak makan apa2 pun..kecuali minum air sejuk jer separuh gelas..huhu..sebab malas sangat2 nak turun makan..so macam biasalah kalau tak makan macam2 lah rupa makanan bermain2 kat kepala..hehe..


Otw balik rumah dah mengidam2 nak abc..abc mok long, jiran saya..balik rumah ajak ma pergi kedai mok long..and ma belanja abc sekali dengan goreng pisang kedai kak mah..ohoh..berganda rezeki..





Sampai rumah Ayu bagitahu ada donut kat dapur..pheww..lepas makan2 abc n goreng pisang serbu donut big apple pulak..my fevret forever 21 tuh!ahah..tapi sempat makan sebiji jer semalam sebab perut full..biasalah makan manis cepat kenyang..nasi pun makan sikit jer semalam..huhu..


But alhamdulillah..rezeki kan..ada di mana2 tanpa disangka2..:)

18 March 2012

Sehati Sejiwa

Assalamua'laikum..


Bukan dengan jodoh kita jer boleh sehati sejiwa sebenarnya kan..tapi dengan sesiapa sahaja orang yang rapat dengan kita boleh jadi macam tu..termasuklah bestfriend..


Tadi kan saya sehari suntuk dok mengulang dengar lagu Sudah Cukup Sudah jer kan..last2 tiba2 Joja sms bagitahu baju jahit manik K.Ja(kawan K.Nani) tak sempat siap hari ni..so dia mms kan gambar..esok baru siap..


teman sejati sukar dicari..ini pakai baju sama2 purple pun kebetulan jer..ahah..


Lepas tu mintak saya cari code cmt lagu Sudah Cukup Sudah tu kalau saya tak bizi..terus saya gelak2 sorang2 lah kan sebab sms..tak sangka la kan saya seharian dah dok meroyan dengan lagu tu tiba2 dia pun nak meroyan sama dengan lagu tu..ahaha..saya bagitahu dia then dia reply kenapa lah kita ni nak sama jer..ahaha..jodoh kot..jodoh kawan baik..heee..

Operation Tiroid

Assalamua'laikum..


2 hari lepas dapat berita dari Solat yang dia ada balik kampung sebab ma Solat masuk wad kena operate tiroid..tapi Solat kata esoknya(semalam) dah dapat keluar so tunggu semalam lah baru pergi melawat..


Lepas balik kenduri rumah kawan Ayu dekat Kutan terus pergi rumah dia..sampai2 tengok ma Solat elok jer dok sapu sampah kat tangga rumah..ehh?macam kompius betul ke mak dia sakit ni..ehhee..lepas duduk borak semua baru tahu cerita..


Rupanya tiroid tu tak sakit pun..tapi dia membengkak la kat leher..ma Solat kena tiroid ni since 1998 lagi..dok ulang alik ambik ubat and check up kat sepital jerlah..tapi Solat kata baru sekarang ni mak dia terbukak hati nak operate..ehhee..


Tengok leher dia ada bekas operate..uhuuu ngiluuu..lepas tu atas tulang dada kiri kanan ada kesan luka jugak..mak cik bagitahu tenpat untuk keluarkan wayar darah ke apa tah..aishh..seram sejuk jer dengar masa tuh..tapi suara dia jadi lain la jugak..mak cik kata suara mok cik dah macam jantan dah..hehehe comel jer..


Alhamdulillah ma Solat ok boleh buat kerja2 macam biasa tapi slow2 lah..saya ingat dok terbaring tak boleh bangun ke kan..huhu syukur sebab Solat ada adik2 sekolah lagi ma dia nak kena urus..itu pun operate nasib baik musim cuti sekolah..


Tiroid ni mak cik kata tak sakit tapi dia makan dalaman bdan kita..makcik kata dia makin kurus and tiroid tu makin besar..sangat bahaya kalau dibiar lama2 boleh menyebabkan barah katanya..huhu..visit orang sakit dalam masa sama dapat ilmu kan..


Lagi2 kita visit orang sakit ni dapat pahala and insyaallah dimurahkan rezeki..insyaallah kita gembirakan orang later Allah bayar kebaikan kita nanti berganda pula..:)..saya tak kisah lawat orang sakit kat rumah..kat sepital pun tak kisah..tapi kat sepital mungkin saya yang pitam dulu..ahah!

14 March 2012

Nervous Habis Nak Tercabut Jantung!

Assalamua'laikum..


Hoorey..hoorey..hoorey!esok saya cuti!ahah..haa..cuti apa?cuti untuk family..hehe..memang macam ni lah keadaannya..asal siblings balik jer diaorang desak2 saya apply leave..suka2 dia jer kan..tapi takper becoz i love them much2 more than my job so i rela mengketarkan lutut apply cuti dekat bos..hahaha..


Tak tahu lah saya ni..memang penyakit kenaling yang tinggi lah kot..semua benda nak seram sejuk..nak apply cuti pun pikir tujuh puluh kali..hahaha..macamana nak cakap dekat bos?macamana kalau bos tak bagi?macamana kalau bos tanya macam2?haha semua tu saya fikir k..memang tak siuman..


at last bangun pergi ktuk bilik bos..sengih2..cakap gagap2 'encik M esok saya nak...' 'cuti?' belum habis cakap dah kena potong..ahha..very understanding punya bos kan..he said..boleh jer..ahhh..lega!




terus i explain pulak dekat dia tanpa dia tanya pun nak pergi mana..i told ada family day..hah kumpulan apa awak join ni?eh tak lah family saya lah siblings saya semua balik so nak pergi bercuti lah..ohh..pergi mandi pantai?tak lah mandi air terjun..hehe..oww..ok beres jer..ok terima kasihhhh!i punya terima kasih faham2 lah daring habiss..ahaaha..bukan daring nak mengorat k daring sebab teruja berjaya apply cuti..hoho..


Itu lah kisah sengal petang ni..esok ku tak ada..gonna miss u prettywrite..tapi tak tahu lah sebenarnya my family nak pergi mana..tiba2 K.Tie call tadi suruh mintak cuti esok..adess..dengan lutut yang menggeletar..tangan dan kaki yang hampir membeku ok pergi jumpa boss..hehe..entah..kenapa nak takut sangat..i punya cuti tak pernah tak lulus pun padahal..suspen betul jiwa raga ni..hak hak..


K lah..balik cuti mungkin ada cerita baru kot..tak tahulah apa plan kakak2 saya nih..ikutkan jer..taknak derhaka..ho3..:p

Jom jadi geng KAMI BLOGGER MALAYSIA

Assalamua'laikum..



Tag yang simple dari dear miza so bolehlah buat sebelum balik ni..hehe..tq dear..rasanya ada lagi tag yang belum buat ni..aduiss..


i am a kelantanese blogger..just tengok header pun dah tahu dah my obsession..ahah..nope!nope!i just love my tanah air jer..love malaysia ofcourse lah!:)


Nak kena tag..tag..urm siapa ya..ini part paling tak suka tapi terpaksa..haha..but then saya tak suka memaksa k..i just follow the rules to tag anybody that i love to..korang nak buat ke tak terpulang..tak syok paksa2..;)



hehehe..done !

Mee Sanggul

Assalamua'laikum..



Tak habis2 dengan makan..makan..makan.. kan..hikss..alah bukan sokmo pun..sekali sekala jer publish pasal makanan..ya ker?haha..nak2 now rezeki murah pagi2 dah dapat tapau food from home kan..so pagi tadi saya dapat mee sanggul pulak..heee..


I tak pernah makan mee sanggul okeh..for me..tak sedap!ahah..dia punya taste rasa sama macam macaroni cuma rupa jer lain..dats y saya tak suka sangat..sebab macaroni pun i tak berapa suka..prefer kueteow ofcos lah tekak orang kampung kan..:p




Mee sanggul goreng prepared by chef K.Tie..kui2..eh saya curiga tang mana sanggulnya?ingatkan bersimpul2 gitu..hehe..ok this is my 1st time cuba mee sanggul n i tak jatuh chinta pung padanya..hek3..:p


I miss sumtim badly..:(

13 March 2012

Me and Millionaire ~_^

Assalamua'laikum..


Ehee..so sorry sebab harini mood update blog di tahap kemuncaknya kot..sampai dah berapa entry ni hari ni..4 kot..ahah..i dun care!sebab dah tahu dah lepas ni memang akan down n malas tahap dewa punya nak update..so juz let it be..


Haritu ada belek2 folder gambar..lepas tu tersngih-sengih tengok gambar..yes truly me..syok sendiri..hahaha..lepas tu decide nak uplod ke blog..lepas tu dah tak ingat..lepas tu hari ni baru ingat balik..ehee..dasar lupa daratan..ahah!


So saya jumpa gambar ni..


me n Irfan Khairi ;)


Masa bila ni?kalau korang nampak tarikh dekat tepi gambar tu masa tu lah..hehe..time ni i attend seminar yang Irfan Khairi jadi presenter dekat New Pacific Hotel..dah lama..masa ni tengah frust dengan orang Johor..tu muka cengkung giler tu..hahah..


Ramai ni tengah tunggu turn dekat depan ni..ambik gambar pun cepat2 jer..takperlah at least dapat gak aura2 jutawan kan?nak jadi jutawan tu sendiri macam possibility tak mungkin tu sangatlah tinggi..haha..


Apa yang saya boleh cakap Irfan Khairi ni adalah sangat comel..ahah..serius!muka dia memanglah kan..suara dia alor cutenya..cara dia jalan..hikss..jauh semua menyimpang dari apa yang saya expect..tapi takper sebab dia jutawan so i adore him..


Suka pergi tempat2 macam ni..jumpa ramai orang with different experience and at the same time gain knowledge jugak..but for now tak ada masa untuk semua ni..sedihh..

Gotong-royong Bikin Nasi Kerabu

Assalamua'laikum..



Dah balik semua adik beradik ni..dapur mestilah antara tempat yang paling meriah sekali..pagi masak..petang masak..malam masak..masak bukan sikit..dah macam kenduri dah..fewww..lap peluh..haha..tapi saya terkecuali ek sebab saya kerja..tunggu balik nak makan jer..hahaha..untungsss kan?;)


So dari semalam dah prepare bahan2 nasi kerabu..pagi tadi cuma masak nasik dengan goreng lauk2 n hiris ulam2 jer..saya tak sempat buat k..dok bersiap nak g kerja lepas tu ambik turn jaga si kecik Faiq..hehe






Siap bungkus dengan daun pisang lagi hokey..semangat betul nak feel macam makan beli..hehe..memang terbaik lah..!makan memang sedap tapi nak membuatnya......hurmmm..leceh sangat..tapi takper sebab bukan saya yang masak pun..wakaka..

Irish College Entrance Exam Yang Very The Susah!

Assalamua'laikum..



Siapa terror?cuba jawab soalan ni?hehe..



dah jawab?



check jawapan kau orang.....

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.























hehehe..psiko punya questions kan..tak pasal2 buat students failed..kalaulah kat Msia pun buat macam ni...?hurmmm..ramaila tak dapat masuk U..sebab kita pikir jauh..rupa2nya answer dia easy messy jer..hik2..


Entah ya entah tak emel ni kan..tak boleh percaya sangat kalau pun ia betul..sebab tak ada bukti soheh!hehe..sekadar hiburan jer bolehlah..

Sambut Birthday

Assalamua'laikum..



Sebelum balik kerja semalam kakak saya, Ayu, sms remind untuk belikan kek nak celebrate bithday Ika,our niece dengan K.Nani sekali..geng lahir bulan 3..so balik kerja singgah di Wanie Bakery beli kek 1/2 kg harga RM15 jer..bukan makan kek sangat pun..nak rai jer..hehe..


Lepas dinner semalam budak2 ni dah tak ketahuan hala berlari sana sini macam nak runtuh rumah tokma jadinya..hahaha..so mintak diaorang duduk n keluarkan kek..masa tu K.Nani pun surprise jer sebab dia punya birthday next week tapi sebab dia dah balik Sabah masa tu so celebrate awal2 lah..


Ika 5/3, Achik 18/3..


Birthday gilrsss potong kek..heheh..



Usaid teruja dengan icing..kui3..he said "ini kek harijadi Ika dengan ummi kita sekali ni.."hee...


my kids yang makan kek tanpa perasaan..tahu la kek murah anak2 oiii..hahaha..



Warna merah tu kain langsir baru yang diborong di KB..rm3 semeter jer..K.Tie yang belanja..50m semuanya..kedai kain tu nak tutup operasi..so jual murah2..murah gilerrr!hehehe..eh dah masuk bab lain pulak..haha


Selamat Ulangtahun untuk anak buah ku Nur Zulaikha dan kakak ku Rosiahnani..:)
love u both!




12 March 2012

Petua Elak Mabuk Laut

Assalamua'laikum.



Petang ni nak berkongsi sikit 1 ilmu yang saya dengar thru THR dari DJ Zura..minggu lepas ada cerita topik apa tah lepas tu ada pendengar bagitahu dia ni mabuk laut..setiap kali ke laut or naik feri ke apa mesti mabuk sokmo..


So Zura bagilah tips elak mabuk laut tu..masa saya dengar tak sangka sesimple tu jer tips nya??


Nak tahu apa?


Beliau kata kalau taknak rasa mabuk or loya masa dekat laut..ambik beberapa biji lada hitam dan letakkan dekat pusat..lepas tu tampal dengan plaster..confirm tak mabuk lagi dah lepas tu..


Semudah tu?hehe..tak tahu lah saya..itu jaminan dia..mungkin dia ada pengalaman kan kalau tak takkan dia bagitahu kan..so siapa2 yang alahan dengan laut boleh cuba petua ni eyh..saya so far bercinta jer dengan laut..hehe..tak ada masalah..

Nasi Lemak Ayam Berempah Rezeki Breakfast

Assalamua'laikum..


Hari ni rezeki murah pagi2 sebelum pergi kerja ma dah tapaukan nasi lemak buatan beliau dan kakak sulung ku K.Tie..ini yang best kalau siblings dah balik ramai2 ni semua rajin jer masak..dan saya rajin jer makan..hahaha..




Phewww..1 tupperware tu ma bubuh ni pun makan tak abes2 lagi..sambil buat kerja sambil ceduk..hehe..siap ada timun lagi..ma la jugak yang letak..ohoho..heaven..:)


Adik-adik, kakak-kakak, abang-abang..makan apa pagi ni?;)

Beruntunglah Kita

Assalamua'laikum..



Pagi-pagi sampai ofis nampak dia sedang lena tidur dekat depan pintu..saya dah berdebar-debar takut dia terjaga n sergah saya nanti..huhu..


Tapi dalam masa yang sama simpati pada dia..walaupun dia tak siuman tapi dia juga manusia..kalau tak sejuk masakan dia selimutkan badan dia dengan tuala yang entah dari mana tu..:(



Bersyukurlah kita diberi kesihatan dan akal yang waras n berteduh di tempat yang selesa..mujur masa saya bukak grill dia tak terjaga..kalau tak lintang pukang jugak saya lari..hehe..


11 March 2012

Bengkel Pra L B2

Assalamua'laikum..



Sambungan dari Kisah Ujian Undang-undang Komputer semalam so hari sabtunya meneruskan sesi belajar ke bengkel pra L lah pulok ya adik2..hehee..nak cerita pun malu sebab bab lesen2 ni ramai budak2 jer..tapi kat sana orang tak tahu saya dah bukan remaja lagi..sebab kecik comel jer kan..kah3..


Masuk bengkel sepatutnya pukul 9.30..tapi tunggu cikgu tak datang2..ada dekat sejam gak ler tunggu..nak masuk kelas berkunci..duduk jerla kat luar ramai2..ada 23 orang semua yang join bengkel semalam..


So cikgu sampai terus masuk and sign kat nama masing2..ada pulak sorang yang tak ada nama..rupa2nya dia salah masuk kelas(D-bengkel kereta)..hehe..tu lah dia diam jer tak tegur saper2 pun..sepatutnya tanyalah kan..huhu..


Kat bengkel ni..tak ada teori apa sangat yang belajar..cikgu bagitahu pasal lesen..hayat lesen LDL..lesen PDL..lesen CDL..and 5 step ujian motosikal tu iaitu titi, kon, brek kecemasan,pusingan 8, jalan raya..betul ke ni?tapi semalam macam banyak jer buat..?hahah..


Kelas 3 jam tapi sejam jer cikgu ngajar..takde apa sangat nak diajar..tu pun tak larat nak tutup mulut dok menguap..tapi cikgu tu kelakar dia mengajar tak pandang kami pun asyik dok pandang pintu..tengok luar..macam malu2..jer..ahah comel!


Lepas makan, solat semua 2.30 g kat litar pulak nak belajar amali..fuhhh..dengan panas ceng-cengnya dok belajar semua tu..memang menaikkan suhu kelonglaian lahh..dahla nervous..kena marah pulak dekat cikgu muda tuh sebab tak brek kaki kuat2 masa ujian brek kecemasan..huwaaa..rasa nak sepak jer dia..hahaha..bencik k kena marah!


Lepas tu bab nak tongkat 2 pun failed awl2nya..haha..aku tak berdaya..kena lagi dengan cikgu tua..kwa2..dah tak tahu nama panggil jer lah apa2 pun..tapi cikgu ni tak marah sangat..dia push semnagat soh tarik kuat2 at lassttttt berjaya gak...yeehaaa!:p


Lain2 ok lah..cuma bab angkat tangan semua tu still blurr2 lagi..orang angkat kita pun angkat..padahal kita belum sampai dekat line putih lagi..hahaha..sengal punya saya..tapi yang pasti penaaaaaattttttt sangat2 okeh!!sila lah percaya..tamat jer session tuh terus pergi minum kat kantin..dahaga sangat!


Balik rumah dalam pukul 5 terus curik masa untuk pengsan jap..battery low giler2..5.30 dah bangun rasa segar sikit..fuhh..terus berpikir2 tak nak pergi kelas motor nak terus test JPJ jer..benci kat cikgu tu..hahaha..


Next week bengkel kereta pulak..alahai ini lagilah nervous..kalau motor dah 12 tahun doh melasak tu nervous inikan pulak kereta yang tak pernah2 bawak.....haaaaa..matiiii lah!hahaha..padahal bengkel jer pun..alahai..bilalah semua ni kan berakhir..sakit jantung betul lah..hohoho

Kisah Ujian Undang-undang Komputer

Assalamua'laikum..



Seperti yang sudah diwar2kan..ceyy..saya sekarang ni dalam proses belajar memandu..or senang cerita buat lesen lah..B2,D..kereta motor sekaligus..tapi sepatutnya minggu lepas lagi dah took exam kan but atas sebab2 yang tak dapat dielakkan jadiknya postpone ke hari jumaat lepas..


So Jumaat, dalam 8.20 Abang Yie, cikgu saya lah datang pick up dekat rumah..lepastu hantar dekat bus stand bunut susu..tunggu ramai2 sampai then naik van ramai2..rasa macam jadi mangsa pemerdagangan orang jer time tuh..hahaha..sampai Lubok Jong dekat2 jam 9 gak la..


Lepas tu tunggu Abg Yie sampai..and jemput gi tempat exam..e-perolehan JPJ ke apa ntah nama ofisnya..ramai sangat orang msa tu sebab dah sampai lambat..so ambik nombor and tunggula turn..sampai dah tinggal 2,3 orang jer untuk sesi pagi barula turn saya..hehe..jenuh menunggu..


Masuk dalam dapat PC 9..ingat nak ambik gambar tp nset xleh bawak masuk lak kan..hehe..soalan..boleh tahan lah rasa nak nangiss..hahaha..orang dok ceghita senang jer ujian komputer ni..banyak tang signbod2 jer..haperrrr..soalan signbod bape keping jer..the rest banyak pasal KEJARA and simpang itu ini..warghhhh..berpeluh-peluh ok kat bilik aircond..ahaks..


Siap double cehck lagi sebab done jawab semua soalan tapi masa ada lagi 30 minit kot..last2 redha jerlah..sebab soalan banyak yang KBKK..hehe..jawapan pun rasa ehh semua betul niii??hahaha..dah boring taktaw nak buat apa lagi terus tawakkal jer klik button finish ke apa tah..and masa tu jugak keluar result kat pc..siap tengok berkali-kali macam tak caya..haha poyoss..



44/50 jer pun..tak mencapai sasaran 47/50..hik3..tapi syukur alhamdulillah sebab yang penting lulus..and perlu sekali exam jer..ramai yag datang dah kali ke-2, ke-3 tu pun tak lulus2 lagi..saya sebelum masuk tu memang baca segala doa penerang hati..hehe..lepas tu dalam hati tak putus2 cakap aku taknak datang lagi neraka ni..hahaha..memanglah kan..menggigil kaki tangan sebab nervous punya pasal..hahah overrrr..!


Dah lulus terus call ma..ya lah..berkat doa ibu lah juga tu kan..dia lah yang pesan suruh study,doa and solat hajat semua sebelum exam tu pun..heee..TQ ma!..lepas solat Jumaat Abg Yie datang ambik and terus balik..phewww..lega satu round..sabtu masuk bengkel pulak..entry pasni eyh..;)

08 March 2012

8 Mac 2012 │ Hari Wanita Sedunia

Assalamua'laikum..


Saya tahu hari ni hari wanita sebab saya dengar thru THR Gegar pagi tadi..lepas tu ingat nak buat entry tapi dah ke mana2 ingatan tu..haha..pergi blog K.Fara dia update pasal ni dah terefresh balik..lepas tu buat kerja lupa balik..ahah..pergi blog K.Niza pulak tadi baru ingatan pulih balik..kui3..


So saya nak la buat entry jugak kan..saya kan wanita..eee..macam tak macam wanita jer kau yana?hahaha..sebab saya rasa saya macam remaja lagi tak sesuai digelar wanita..abis tu pondan?kah kah..dahla jangan layan sangat angin biol nih..


Selamat Hari Wanita Sedunia untuk semua kawan2 bloggerssssss..wanita sahaja ya!haha..masa dengar radio tadi ada pemanggil call tanya DJ tu 'hari lelaki sedunia nya bila?' ahahaha..kesian pulak jadinya..soon lah..19 November nanti ya..oh saya tahu pun sebab google.. kalau tak,tak tahu pun..sama dengan hari tandas sedunia..heee..

Dear Clive Hari Ini Dalam Sejarah ;)

Assalamua'laikum..






Yes saya dah ada header sekarang..lalala..heppi yippi!hikhik..terima kasih untuk cik abang eh ke cik adik?ahaha yang bermurah hati offer untuk buatkan header ni ya..terima kasih banyak2 Clive..awak memang baik!


Dulu dapat tahu Clive buatkan header untuk Lin i macam alaaa nak jugak..tp macam malu n belum bersedia nak ada header..tahu la kan dulu saya mana ada header2..selekeh punya orang..kui2..


Lepas tu one day Clive datang komen kat lelaki itu tanya either saya nak header or tak terus berbunga-bunga hati..pucuk dicita ulam mendatang..eheh..tp sebab masih segan so ambik masa jugak nak emel beliau..ahaha..nasib baik Clive cakap offer dia masih valid..kalau tak mallllluuu jer..


So saper2 nak header tu silalah ngorat2 Clive cikit..hahaha..eh taklah..kalau ada rezeki kau orang mana tahu kan..singgahla blog beliau selalu..Encik Clive ni suka up kan satu2 isu untuk kita pakat share2 opinion..nice..


Blog beliau ni in english eyh..i like..tapi saya macam biasalah..men hentam jer komen bahasa melayu..sebab Clive lebih dari faham apa..hehe..


Oh..blog jugak rasa lebih ringan than sebelum ni..best..best..benda2 baru dan comel ni memang boleh membangkitkan semangat kan..nak2 lagi percuma..ahah!

Curang Untuk Kesekian Kali

Assalamua'laikum..



Ada tips tak macamana nak setia?saya cepat bosan lah..lepas tu cepatlah nak tukar pengganti..lepas tu tak sampai beberapa bulan dah nak cari pengganti lain lagi..caner??


Ahah..pikir bukan2 ler tuu..awek pun takder nak curang apa nya kan..haaaa..:))


Ini haa..cik prettywrite ni..asyik nak tukar template jer..tensen ohh..:p


dulu..


kini..





esok...?hehehe


Tak adalah cantik pun..tapi nak nampak kemas sikit..ikutkan tak suka pun template ni..suram jer..hahaha..so not me..:p tp takperlah..macamlah saya reti godek sana sini kan..jadiklah macam ni pun..tapi tak janji untuk setia eyh..kah3..


p/s : macamana nak hilangkan warna kelabu kat iklan nuffnang tu eyh..mengganggu betullah..nak 1 tone colour je..dah buat transparent tp macm tu gak..urghhh!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...